Mersin’de yaşayan Burak Yüksel, at binme çiftliği ile elde ettiği gelirle ihtiyaç sahibi ve kimsesiz çocuklara yardımda bulunuyor. Çiftlikte otizmli bireylere yönelik ücretsiz hipoterapi hizmetleri sunulurken, özel gereksinimi olan çocuklar ile gaziler ve şehitlerin çocukları da at binerken herhangi bir ücret ödemiyor.
Toroslar ilçesinde 4 yıldır faaliyet gösteren Burak Yüksel’e ait at çiftliği, sosyal hizmetleriyle dikkat çekiyor. Elde edilen gelirleri kimsesiz çocuklar ile ihtiyaç sahiplerine ulaştıran bu çiftlik, aynı zamanda özel bireyler için de önemli bir destek kaynağı durumunda. Çiftlikte, otizmli çocuklara ücretsiz hipoterapi hizmeti sunulmakta ve down sendromlu bireylerin yanı sıra gazi ve şehit çocukları da ücretsiz at biniyor.
“Her çocuk bu hizmetten faydalanmalı”
Karaisalı Mahallesi’nde mantar üretimi yapan Burak Yüksel, yaklaşık 5 yıl önce bir arkadaşının otizmli çocuğunu hipoterapi için Eskişehir’e götürmek zorunda kaldıklarını anlattı. O dönemde en yakın hipoterapi merkezinin Eskişehir’de bulunduğunu, yol ve konaklama masrafları nedeniyle zorluk gördüklerini belirten Yüksel, çocukluğundan beri ata bindiğini ve bu süreçte şöyle düşündüğünü ifade etti: “Bu kadar faydalı bir şeyleri neden burada sunmayalım? Yalnızca maddi durumu iyi olan çocukların yararlandığı bir sistem değil, her çocuğun bu hizmetten faydalanmasını istiyoruz.”
Çiftlikteki at sayısı artırıldı
Otizmli ve diğer engelli çocukların at binmenin faydalarından faydalandığını öğrendikten sonra, çiftlikteki at sayısını artırmayı amaçladığını kaydeden Yüksel, “Çocukluğumdan beri at biniyorum. Mantar tesisi açtığımda, önce kendi atımı oraya getirdim. Sonrasında hipoterapinin yüzlerce çocuğa nasıl bir katkı sağladığını görünce, daha fazla eğitimli at getirip engelli çocuklara yardımcı olmayı hedefledim. Güzel bir hizmet sunmak için başladığımız bu yolda, kimsesiz ve özel çocuklara ücretsiz hipoterapi imkanı sağlıyoruz” dedi.
Ulaşan misafirlerin ücretli at binebilmek için geldiklerini belirten Yüksel, bu gelirlerin de kimsesiz çocuklarla ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için bir kumbara oluşturduklarını ifade etti.
“Depremin zor zamanlarında birçok çocuğu misafir ettik”
Çiftlikte elde edilen kazancın tamamen kimsesiz çocuklar ve ihtiyaç sahibi ailelere bağışlandığını vurgulayan Burak Yüksel, deprem sürecinde pek çok çocuğun çiftlikte ağırlandığını kaydetti. “Palyaçolar, sihirbazlar ve kuklalar getirdik, çocuklar için etkinlikler düzenledik. Tesisimizi biraz daha uygun hale getirmemiz lazım. Ama şu anda sevgi evinde kalan çocuklarımıza ve diğer ihtiyaç sahiplerine odaklandığımız için alanın gelişimi üzerinde çalışamadık. Ancak mutlaka daha güvenli bir yer haline getireceğiz” şeklinde konuştu.
“İki kardeşin atları gezdirmesi harika”
Otizmli kardeşler Duru ve Doruk’un ilk geldiklerinde atlardan uzak durduklarını aktaran Yüksek, “Duru ve Doruk bizim çok sevdiğimiz çocuklar. İlk buluştuklarında atlara yaklaştırmakta zorlanıyorduk. Ama zamanla iki kardeş birbirleriyle ata binip gezebiliyorlar. Bunları görmek bizi oldukça mutlu ediyor. Hayvanlarla iç içe olmaları, özgüven gelişimleri için büyük katkı sağlıyor. Böyle bir deneyimi çocuklara sunmak, bizim için ayrı bir mutluluk” ifadelerine yer verdi.