Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremler, toplamda 11 ilde önemli hasarlara yol açtı. Bu süreçte Mersin, sağlık hizmetlerinde bölgenin önemli merkezlerinden biri haline geldi. Depremin ardından, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tüm sağlık çalışanlarını ve sağlık tesislerini acil durum için hazırladı. 6 Şubat ile 15 Mart 2023 tarihleri arasında deprem bölgesinden gelen 23 bin 664 kişiye sağlık hizmeti sunuldu. Mersin Şehir Hastanesi, yaklaşık 15 bin yaralıya hizmet vererek önemli bir görevi üstlendi. Hastanenin Başhekim Vekili, Op. Dr. Esra İslamoğlu, “Mersin Şehir Hastanesi, karayolu, deniz yolu ve hava yoluyla yaralıları en iyi şartlarda tedavi ederek bölgedeki yükü hafifletti” şeklinde konuştu.
6 Şubat 2023’te gerçekleşen ve büyük bir yıkıma neden olan bu depremlerde, 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 100 binden fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. Mersin, afet sonrası bölgeye en yakın şehir olarak hızlı bir müdahale sürecine girdi. İl Sağlık Müdürlüğü, hiçbir sağlık tesisinin zarar görmediğini belirleyerek, 35 acil yardım ambulansı ve diğer acil müdahale araçlarını deprem bölgelerine yönlendirdi. İlk aşamada toplamda 152 yaralı Mersin’e nakledilirken, il dışındaki ambulanslarla yaklaşık 600 yaralının daha Mersin’e ulaştığı kaydedildi. Ayrıca, helikopterlerle de yaralılar Mersin Şehir Hastanesine sevk edildi.
Mersin’deki sağlık çalışanları ve hastaneler, afetzedeleri karşılamak ve tedavi süreçlerini hızlandırmak için hazır duruma getirildi. Nöbetleşe olarak il dışından gelen sağlık çalışanları hızla organize edilerek gerekli sağlık tesislerine yönlendirildi. Mersin Şehir Hastanesi ile Toros ve Tarsus Devlet Hastaneleri “afet hastanesi” olarak belirlenip, kapasiteleri artırıldı.
Yaşanan bu süreçte, TCG İskenderun gemisi, kara yolundaki yoğunluk nedeniyle deprem mağdurlarını Mersin’e taşımak için İskenderun Limanı’ndan seferler düzenledi. İskenderun’dan ilk seferinde 98 hasta ve 33 refakatçiyi alarak Mersin’e getiren gemi, hastaları ambulanslarla hastanelere hızla aktardı. İkinci seferinde ise 156 hasta ve 46 refakatçiyi Mersin’e nakletti. Geminin son seferinde 73 hasta ve 32 refakatçi daha Mersin’e ulaştırıldı.
Mersin Şehir Hastanesi, bu süreçte önemli bir rol üstlendi. 374 bin metrekarelik alanda yaşayanları en iyi şekilde tedavi eden hastane, depremin yaşandığı tarihten itibaren 23 bin 664 afetzedeye sağlık hizmeti sundu. Acil serviste kurulan poliklinikler sayesinde deprem mağdurları, randevusuz olarak 7/24 sağlık hizmetlerinden faydalandı. Dr. İslamoğlu, hastanenin kriz koordinasyon merkezini hızlıca kurduğunu belirterek, tüm sağlık çalışanlarına ve destek veren kurumlara teşekkür etti.
İslamoğlu, depremin ardından hastanede sunulan hizmetlerin devam ettiğini belirterek, “Depremzede vatandaşlarımıza uzman psikologlarımız tarafından psikososyal destek sağlanmış, ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon birimlerinin kapasitesi artırılmıştır” dedi.