Medyanın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeledeki Rolü Vurgulandı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından organize edilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu Çalıştayı”, eşitlik ilkesinin önemine vurgu yaparak medya organlarının bu alandaki rolünü ele aldı.

Ankara’da bulunan bir otelde düzenlenen oturum, medyanın kadınlara yönelik şiddeti önlemedeki yükümlülüklerini detaylı bir şekilde inceleyerek, toplumsal duyarlılığı artırmaya yönelik adımlar atmayı hedefledi. Etkinliğe, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve RTÜK uzmanlarının yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan uzmanlar, bu konuda aktif rol üstlenen sivil toplum kuruluşları ve çeşitli meslek gruplarının temsilcileri katıldı.

Çalıştay, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in açılış konuşmasıyla başladı. Şahin, medyanın yalnızca içerik oluşturan bir mecra değil, aynı zamanda toplumsal bilinç oluşturma yolunda aktif bir katılımcı olması gerektiğinin altını çizdi. “Medya, toplum için kritik bir işlev taşıyor,” diyen Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadelede medya organlarının daha dikkatli ve sorumlu davranması gerektiğini belirtti.

Şahin, “Bu çalıştayın sonuçlarının hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Kadın, ailenin temel taşlarından biridir ve güçlü kadınlar, sağlam toplumları inşa eder; ancak bu gerçeği yalnızca sözlerde tutamayız” dedi. RTÜK’ün, yalnızca denetim görevini üstlenmekle kalmayıp, aynı zamanda rehberlik ederek destek olmayı amaçladığını ifade etti. “Kadına yönelik şiddetle mücadelede ve medyada kadınların doğru temsili için sıfır tolerans ilkesini benimsiyoruz” diyen Şahin, medyada kadınların olumlu yönlerinin ön plana çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Aldıkları sekiz etik ilkkenin, şiddeti teşvik eden yayınlara izin vermeyeceklerinin altını çizdi. “Gündüz kuşağı programları için belirlediğimiz ilkeler; kişisel hayat saygısı, milli değerlere bağlılık ve uygun dil kullanımına özen gösterilmesini içeriyor,” dedi. Ayrıca, RTÜK’nün yalnızca düzenlemelerle değil, doğru yayıncılık konusunda toplumsal sorunlara ışık tutarak hareket ettiğini belirtti.

Şahin, gündüz kuşağı programlarıyla ilgili gelen eleştirilere de yanıt vererek, “RTÜK, medya kuruluşlarının reyting odaklı değil, sorumluluk anlayışı içerisinde yayın yapmalarını teşvik etmeye çalışıyor. Yasak her zaman çözüm değildir. Daha önce benzer taleplerle evlilik programlarını kaldırdığımızda, yerine gelen programların daha kaliteli olmadığını gördük.” şeklinde konuştu. “Medyada Kadın Temsili” konulu başka bir çalıştayda, kadınları dizi filmlerde yanlış yargılardan kurtarmayı amaçladıklarını da söyledi. Şahin, “Amacımız, kadınların güçlü yönlerini öne çıkararak, toplumsal algıda devrim yapmaktır,” ifadelerini kullandı.

CumhurBaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan Aile Yılı’na vurgu yaparak, “Türkiye, aile kurumunu güçlendirmek ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemini kavrayarak önemli adımlar attı. Aile Yılı, bizim için çok özel bir dönüm noktası. Eminim ki, devletimiz, sivil toplum kuruluşları ve halkımız, kadınları ve ailemizi koruma konusunda daha etkili bir dayanışma içinde olacak,” şeklinde konuştu.

Yorum yapın