Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılı ürün satın alma kampanyasında, ürün bedellerinin kalan yarısının ödemesini 21 Şubat’ta gerçekleştirecek. Bu ödemeyle birlikte toplamda 800 milyon TL bütçe ayrılacak. Kampanya kapsamında, ürün bedellerinin %50’si, 15 günde bir avans olarak ortaklara ödendiği için, 21 Şubat’taki ödemeyle ürün bedellerinin %75’i, yani 2.4 milyar TL’nin ödenmiş olacağı belirtiliyor. Kalan %25’lik tutar ve farkların ise en geç Nisan ayı sonuna kadar ödenmesi planlanıyor.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, geçtiğimiz yıl toplam 2.8 milyar TL değerinde ürün alımı yaptıklarını belirtti. Bu dönem içinde yapılan alımın 3.36 milyar TL’ye ulaştığını ifade eden Asa, “2010’dan beri üreticilerimizin yaşam standartlarını iyileştirmek için elimizden geleni yaptık ve gelecekte de onlara destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
Döviz kurundaki sabitliğe rağmen, TL cinsinden maliyetlerin artığını vurgulayan Asa, “Bu ekonomik koşullarda mevcut durumu korumak, büyümüş sayılmak demektir. Maliyetler çok değişken, ambalajdan üretime ve pazarlama masraflarına kadar etkisi var. Satılan ürünlerin miktarını bir sonraki yılında aynı şekilde yerine koymak mümkün olmuyor. Üç yıldır üretimde sürekliliği sağlamak ve üreticimizi hayatta tutmak için büyük çaba sarf ettik” diye ekledi.
Asa, ülkede ve dünyada yüksek enflasyon koşullarında bile var olmanın bir başarı olduğunu belirterek, “2022/2023 iş yılına göre Marmarabirlik’in aktif büyüklüğü %215 artarak 7.49 milyar TL, öz kaynaklarımız %197 artışla 4.63 milyar TL, ciromuz ise %66’lık bir artışla 4.9 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Bu dönemdeki hedefimiz 7 milyar TL ciroya ulaşmak” ifadelerini kullandı.
Son iki yılda ürün alım maliyetlerinde finans yükünün arttığını ifade eden Hidamet Asa, Marmarabirlik ile Kooperatifler arasındaki ticari ilişkilerin Türk Ticaret Kanunu’nun 89. maddesine göre yürütüldüğünü vurguladı. Asa, “Ürün alımında her bir TL için politika faizi dikkate alınmalıdır. Aksi durumda, vergi ziyaı cezası oluşuyor. Kooperatiflerin zarar görmemesi için ödemelerin belirli dönemlere yayılması gerekiyor. Geçmişte bu konunun önemi çok iyi anlaşılamıyordu, fakat şu anda faiz oranları %45 seviyelerine inmiş durumda. Bu yıl, hem üreticimizi hem de kurumumuzu koruma çabasındayız” sözleriyle durumu özetledi.