Marble İzmir Fuarı’nın 30. Yılı İçin Geri Sayım Başladı!

Doğaltaş endüstrisinin en büyük uluslararası buluşması olan MARBLE İZMİR – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı için heyecan dorukta. Sektör profesyonelleri, 9-12 Nisan 2025 tarihlerinde Fuar İzmir’de bir araya gelecek. Özel etkinliklerle zenginleştirilecek olan fuar, dünya genelinden katılımcı ve ziyaretçileri ağırlamak üzere hazırlanıyor.

Doğaltaş alanında küresel ölçekteki en önemli organizasyonlardan biri olan MARBLE İZMİR, bu yıl 30. kez kapılarını açmak üzere yola çıkıyor. Fuar, ticaret hacmiyle sektörün geleceğine umut aşılamaya devam ediyor. Tüm doğal taş firmaları, Fuar İzmir’in kapalı alanlarında yer alırken, C holünün büyük kısmı ve D holü, makine ile teknoloji firmalarına ayrılmış durumda. Geçen yıldaki gibi blok mermer alanı, farklı renk ve çeşitlerde yüzlerce blok doğal taşın sergilendiği bir alan olarak öne çıkacak.

MARBLE İZMİR’in 30 yıllık geçmişine kısaca bakacak olursak, 1989 yılında Kültürpark’ta “İzmir Mermer Günleri 89” adıyla başlayan organizasyonun, 1995’te fuar olarak düzenlenmesiyle birlikte, İzmir fuarcılığına önemli katkılar sundu. İlk etkinliğinde 47 katılımcı ve 4.719 ziyaretçi ile yola çıkan MARBLE İZMİR, bugün, 100’den fazla ülkeden gelen on binlerce profesyonel ziyaretçiyi ağırlayarak uluslararası bir marka haline geldi. Fuar, aynı zamanda Türkiye’nin doğal taş zenginliklerinin tanıtılması ve pazar fırsatlarının artırılması açısından kritik bir rol üstleniyor.

Bu yıl 30. yıl dönümüne özel olarak düzenlenecek çeşitli etkinlikler, sektördeki önemli figürleri, üniversiteleri ve tasarımcıları bir araya getirecek. “Mermerde Otorite” teması çerçevesinde, sektörel paneller, B2B görüşmeleri ve tasarım sergileri gibi organizasyonlar düzenlenecek.

MARBLE İZMİR fuarı için ABD, Orta Doğu, Asya ve Avrupa ticari ataşelikleri ile iş birliği yapılarak, global katılımcılar ve ziyaretçiler bekleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen alım heyeti programı ile, hedeflenen ülkelerden profesyonel alıcılar kente davet edilecek. Fuar sırasında gerçekleştirilecek B2B görüşme programları, katılımcıların alıcılarla etkili iletişim kurmasını sağlayacak.

İzmir’de düzenlenecek bu etkinlik, sektördeki ve yan sektörlerdeki istihdama, ihracata ve genel ekonomik aktiviteye önemli katkılarda bulunacak. Katılımcı ve ziyaretçilerin, fuar boyunca şehrin ekonomisine olan etkilerini hissetmeleri bekleniyor.

Ayrıca, MARBLE İZMİR bu yıl 7. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na da ev sahipliği yapacak. Genç tasarımcıların desteklendiği bu yarışmaya, bu sene 12 ülke ve 66 üniversiteden toplam 892 başvuru yapıldı. Seçilen 25 tasarım, mobilya üretimine dönüşerek sektördeki yenilikçi yaklaşımları temsil edecek. Yarışmada ödül kazanacak tasarımcılara toplamda 600 bin TL’lik ödül verilecek.

MARBLE İZMİR’in, sektör temsilcilerinin doğaltaş ve buna bağlı makineleri sergilemeleri için uygun alanlar sunarak uluslararası pazarlara açılmasına da katkı sağlaması amaçlanıyor. 1998 yılından itibaren UFI üyesi olan fuar, Türk doğal taşının dünya pazarında daha fazla yer edinmesi için önemli bir platform oluşturuyor. Fuarın ilk yılında Türkiye’nin doğaltaş ihracatı 77 milyon dolar olarak kaydedilirken, bu rakam zamanla 1.88 milyar doları geçerek büyük bir ivme kazandı. Türkiye’nin doğal taş ihracatı, son 10 yılda ülke ekonomisine yaklaşık 20 milyar dolar katkı sağladı ve fuar, özellikle en büyük alıcılar olan Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkelerle yeni ticaret fırsatlarını artırmak için önemli bir zemin sundu. Geçtiğimiz yıl, toplam blok doğal taş ihracatının yüzde 63,7’sinin Çin’e yapıldığını belirtmek de dikkat çekici.

Yorum yapın