Doğal taş alanının en önemli uluslararası etkinliği olan Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 7. Uluslararası Farklı Doğal Taş Tasarım Yarışması ile genç yetenekleri sektöre kazandırmayı amaçlıyor. ‘Farklıydı, çok da güzeldi’ sloganıyla gerçekleştirilen bu yarışmaya 892 başvuru arasından seçilen 25 tasarım, üretim aşamasına geçecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla İZFAŞ tarafından düzenlenen Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl 9-12 Nisan 2025 tarihleri arasında 30. kez Fuar İzmir’de ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuarda gerçekleştirilecek olan 7. Uluslararası Farklı Doğal Taş Tasarım Yarışması ile doğal taş ihracatının mimari ve tasarım ile desteklenmesi hedefleniyor. Türk doğal taşının değerinin artması için katma değeri yüksek ürünler üretilmesi amaçlanıyor. Bu yılki yarışmanın teması ise ‘mobilya’ olarak belirlendi ve genç yetenekler doğal taş malzemelerden eşya tasarımları gerçekleştirdi.
Genç tasarımcıları cesaretlendirme amacı taşıyan yarışmaya katılan adaylar, doğal taş ile oluşturdukları toplam 892 projeyle yarışmaya dahil oldu. Jüri tarafından finale kalan 25 tasarım, sektörün önde gelen firmaları tarafından hayata geçirilecek. Bu süreç genç tasarımcılar için önemli bir fırsat sunarken, yarışmanın kazananları da 30. Marble İzmir Fuarı sırasında açıklanacak. Hayallerinin gerçeğe dönüşmesine olanak sağlandığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ’a teşekkürlerini ileten genç yetenekler, bu tür imkanların kendileri için ne denli kıymetli olduğunu vurguladılar.
Selçuk Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Sudenaz Rabia Yılmaz, yarışmaya katıldığı tasarımının, klasik kitaplıklardan farklı olarak interaktif bir yapı sunduğunu ifade etti. “Gerçek ürünlerle tanışmak bizim için önemli. Tasarımımızın somut hale gelmesi, bizlere farklı bir deneyim kazandırıyor” diye belirten Yılmaz, bu tür yarışmaların öğrencilik yaşamında değerli bir yer tuttuğunu aktardı.
Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde öğrenim gören Duygu Ceren Köşüş ve Bahar Özcan, tasarımlarının fuarda sergilenecek olmasından dolayı büyük bir heyecan içinde olduklarını belirterek, üretim aşamasını merakla beklediklerini dile getirdiler.
Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde dördüncü sınıf öğrencisi olan Sıla Çelik, iki farklı ürünle yarışmaya katıldığını ve tasarımlarının zamanda öne çıkan bir yaklaşım sergilediğini ifade etti. “Tasarımımın gerçeğe dönüşmesine şahit olmak çok heyecan verici. Benim için bu yarışma, yeni bağlantılar kurma ve profesyonel hayata adım atma fırsatı” şeklinde konuştu.
Yurt dışından gelen başvurularla uluslararası bir boyut kazanan yarışmaya, Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin yanı sıra 12 farklı ülkeden 66 üniversiteden toplam 892 öğrenci başvurdu. Jüri üyeleri, akademisyenler ve sektör profesyonellerinden oluşan bir ekip, 33 projeden 25’ini seçerek üretim sürecine geçiyor.
Yarışma sonuçları, 9 Nisan’daki ödül töreninden 20 dakika önce açıklanacak. İlk üçe giren tasarımcıların yanı sıra genç yetenekleri desteklemek için toplamda 600 bin TL değerinde ödül verilecek. Ayrıca kazananlara tasarım tescili, yurt dışı fuar katılımı ve staj gibi ekstra ödüller de sunulacak. Yarışmaya katılma oranı yüksek olan üniversitelere ise özel ödüller verileceği duyuruldu.
Jüri, akademisyenler, tasarımcılar ve sektör temsilcilerinden oluşarak geniş bir değerlendirme anlayışı sunuyor. Tasarım dünyasında önemli isimler, sürecin adil ve profesyonel bir biçimde ilerlemesini sağlıyor. Etkinliğin gerçekleştirilmesinde 17 firma, üretim sürecine destek vermek üzere yer alıyor, genç yetenekler ve firmalar arasında iş birliği sağlanması hedefleniyor.