Manisa Kalıp ve Makine İmalatçılar Derneği, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Yunusemre Belediyesi’nin ortaklaşa geliştirdiği proje ile, Manisa’daki sanayicilerin karbon ayak izini azaltarak çevre dostu bir üretim gerçekleştirmesi ve Avrupa Birliği ile ticaret ilişkilerini güçlendirmesi amaçlanıyor. Proje, “Yeşil Dönüşümde Manisa Sivil Hareket Gücü” adıyla, Avrupa Birliği’nden 88 bin dolarlık hibe almayı başardı. İklim değişikliği ile mücadeleye yönelik olarak oluşturulan proje, sanayi kuruluşlarının iklim krizinden etkilenme oranını azaltmayı ve gelecek nesillerin bu konuda bilinçlendirilmesini hedefliyor. Manisa’daki makine, metal işleme ve kalıpçılık sektörlerinin AB’nin Yeşil Mutabakat kapsamında aldığı tedbirlerden etkilenmemesi amacıyla projede yenilikçi meslek gruplarıyla ilgili farkındalık artırılacak.
Projenin tanıtım toplantısı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Manisa Kalıp ve Makine İmalatçıları Derneği Başkanı Abdulrahim Arslan, projenin önemli bir başarı olduğunu vurgulayarak, üyelerinin karbon ayak izlerini ölçebilmeleri için bir yazılım geliştireceklerini belirtti. Arslan, Türkiye’nin iklim anlaşmaları çerçevesinde karşı karşıya kaldığı zorlukların aşılması için bu projeye ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Proje Geliştirme Koordinatörü Mehmet Can Çakar ise, projenin birçok mekanizmayı hayata geçireceğini, ayrıca önceki projelerde edinilen tecrübelerle Manisa sanayisinin yeşil dönüşüm süreçlerine hızlı bir şekilde adapte olmasının önemini vurguladı. Çakar, enerji verimliliği ofisinin kurulumundan ve devam eden projelerden de bahsederek, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde çeşitli projelerin yürütüldüğünü belirtti. Toplantı, katılımcıların bağlamında gerçekleşen soru-cevap kısmıyla son buldu.