AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 2024 yılı içerisinde Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) aracılığıyla Malatya’ya 79 milyon TL’lik yatırım sağlandığını duyurdu. Milletvekili, FKA’nın gerçekleştirdiği yatırımlar hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Cazibe Merkezleri Destekleme Programı (CMDP) çerçevesinde Yeşilyurt ilçesinde başlatılacak olan ‘Hububat Sektörünün Deprem Sonrası Toparlanması ve Değer Zincirinin Güçlendirilmesi Projesi’ ile, 40 silo ve 20 modern ofisten oluşan, toplamda 4 bin ton kapasiteye sahip bir tesis inşa edileceğini ifade eden Ölmeztoprak, 58,8 milyon TL bütçeli projenin 50 milyon TL tutarının FKA tarafından karşılanacağını aktardı.
Ayrıca, SOGEP kapsamında kadın ve gençlerin istihdamını artırmayı hedefleyen projelerin de realiteye geçirileceğini bildiren Milletvekili, bütçesi 6,2 milyon TL olan Battalgazi Kadın Yaşam Merkezi Projesi’nde kadınlara gastronomi, seramik ve dikiş-nakış eğitimleri verileceğini açıkladı. Bunun yanı sıra, çocuklar için çeşitli sınıflar da açılacak.
Doğanşehir’de uygulamaya konulacak “Doğanşehir Kadınları Yöresel Ürünlerine Yeniden Hayat Veriyor” projesi kapsamında, kadın kooperatiflerine soğuk hava deposu ve gerekli ekipmanların sağlanacağı bilgisini veren Ölmeztoprak, 9 milyon TL değerindeki Yeşilyurt Meslek Edindirme Merkezi projesinin de kaynakçı, elektrik motor bakım ustası ve CNC operatörü yetiştireceğini belirtti.
Milletvekili Ölmeztoprak, 2025 yılı için SOGEP başvurularının başladığını ve son tarihinin 16 Şubat 2025 olduğunu hatırlattı. Yeni dönem projeleri arasında, Dünya Gıda Programı (WFP) ile iş birliği halindeki “Buğday Değer Zinciri İyileştirme Projesi” yer alıyor. Bu projeyle, Doğanşehir’de tarım makineleri parkı kurulacak ve 5 değirmen onarılacak. Proje için toplamda 23,7 milyon TL yatırım yapılacağı belirtiliyor. Ayrıca, Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) kapsamında TRB1 Bölgesi’ne 11 milyon dolar kaynak aktarımı planlanıyor; KOBİ’lere faizsiz kredi desteği sunulacak ve kadın girişimcilerin desteklenmesi için hibe imkanları sağlanacak.
MASKİ ile ortaklaşa yürütülen Yerel Kalkınma Projesi içinde yer alan atık su arıtma projesine 1,4 milyon dolar hibe desteği hedefleniyor. Malatya Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde tarımsal kullanım için çıkış suyunun uygun hale getirilmesi amacıyla yürütülen projenin desteklenmesi durumunda, günlük 150 bin m³ kapasiteli tesisin arıtmış olduğu su Battalgazi ilçesindeki çiftçilere sunulacak. Milletvekili, Malatya’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına yönelik güçlü projelerin sürdürülmekte olduğunu vurguladı. Destek süreçlerinin ise dikkatle takip edildiğini belirtti.