Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kanser Tedavisinde HİPEK Yöntemi ile Yeni Bir Dönem Başlattı

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ileri evre kanser tedavisi alanında önemli bir yenilik sundu. Hastanede, kemoterapi ve radyoterapiden etkili bir sonuç alınamayan bazı kanser türlerinde uygulanan “Karın İçi Sıcak Kemoterapi” (HİPEK) yöntemi, ilk defa 53 yaşındaki bir pankreas kanseri hastasına başarıyla uygulandı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda hastanenin Genel Cerrahi Kliniği Uzmanı olan Prof. Dr. Gökhan Söğütlü, söz konusu hasta üzerinde yapılan ilk operasyon sırasında periton yayılımı ve karaciğer metastazlarının tespit edildiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Söğütlü, HİPEK ve cerrahi yöntemi kullanarak tedavi sürecine başladıklarını belirtti.

Söğütlü, “Uyguladığımız HİPEK, hastanın tedavi planına uygun bir seçenek olarak belirlendi. İyi sonuçlar elde edeceğimizi umuyoruz. Bu, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi için ilk HİPEK vakası.” dedi. Pankreas tümörlerinde HİPEK uygulamasının faydalı olabileceğini düşündüklerini söyleyen Söğütlü, ameliyatın deneyimli ekip tarafından gerçekleştirileceğini de ifade etti.

Sıcak kemoterapi yöntemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Burhan Hakan Kanat, bu tedavinin karın zarına yayılan tümörler için yaygın bir şekilde kullanıldığını belirtti. Kanat, sıcak kemoterapinin özellikle kadınlarda yumurtalık, kalın bağırsak ve mide kanserlerinde etkili sonuçlar verdiğini vurgulayarak, pankreas kanseri hastalarında da bu yöntemin uygulanmaya başladığını aktardı.

Kemoterapi sıvısının cerrahi işlemden sonra karın içinde belirli bir sıcaklıkta verilmesi sürecini açıklayan Prof. Dr. Kanat, tümörler temizlendikten sonra 41-43 derece sıcaklığındaki kemoterapinin karın içine yayılarak 60 dakika bekletildiğini söyledi. Bu işlem sırasında karın dıştan elle çalkalanarak sıvının tüm bölgeye eşit dağılımı sağlanıyor.

HİPEK yönteminin özellikle klasik kemoterapinin etkisiz kaldığı ileri evre kanserlerde yaşam süresini artırmayı ve tedaviye daha iyi yanıt vermeyi amaçladığını belirten Prof. Dr. Kanat, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bu uygulamanın ilk kez hayata geçirildiğini ve uygun hastalarda başarılı sonuçlar elde edeceklerine inandıklarını dile getirdi.

Yorum yapın