Eskişehir Özel Ümit Hastanesi’nde çalışan Hematoloji Uzmanı Dr. Vahap Aslan, lenf nodu şişliğinin birçok hastalığın göstergesi olabileceğini belirtmekte ve kesin bir lenfoma tanısının konulabilmesi için biyopsi yapılmasının şart olduğunu vurgulamaktadır.
Lenf bezlerinin vücudun çeşitli bölgelerinde bulunduğunu ve bağışıklık sisteminin önemli bir bileşeni olduğunu ifade eden Dr. Aslan, bu organların boyun, koltuk altı, göğüs, karın ve kasık bölgelerinde yer aldığını ve enfeksiyonlarla savaştırken kritik işlevler gördüğünü kaydetti. Lenf nodlarındaki büyüme ve şişkinliğin genellikle enfeksiyon kaynaklı olduğunu dile getiren Aslan, “Bu durum, çoğu zaman insanları rahatsız eden bir belirtidir ve özellikle boyundaki lenf bezlerinde büyüme görülmesi sık rastlanan bir durumdur. Ayrıca koltuk altı ve kasıklarda da şişlikler gözlemlenebilir. Mikrobik hastalıklar, bu büyümelerin en sık görüldüğü nedenlerdir. Hematolojik ve romatizmal hastalıklara bağlı olarak da bu tür şişlikler görülebilir” şeklinde bilgi verdi.
Dr. Aslan, lenf bezlerinin büyümesinin, vücudun enfeksiyonlara karşı daha fazla lenfosit üretmesi ile ilişkili olduğunu ifade ederek, “Vücutta bir enfeksiyon, iltihap veya başka sağlık sorunları varsa, lenf düğümleri bu durumu hissederek büyüyebilir. Genelde bu büyümeler zararsızdır; ancak bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir” dedi. Enfeksiyon kaynaklı olarak en yaygın nedenlerden bahseden Aslan, grip, soğuk algınlığı, bademcik iltihabı ve diş enfeksiyonlarının da lenf nodlarında büyümeye yol açabileceğini belirtti.
Biyopsi yönteminin önemine de değinen Dr. Vahap Aslan, lenf nodundaki şişlik durumlarında tanı koymak için görüntüleme ve biyopsi uygulamalarına başvurulduğunu belirterek, “Ultrasonografi, bu görüntüleme yöntemlerinin en etkili olanıdır ve büyümenin enfeksiyon mu yoksa lenfoma gibi daha karmaşık bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemede yardımcı olur. Bunun yanı sıra çeşitli kan testleri de yapılmakta, ancak nihai tanı biyopsi ile konulmaktadır. Biyopsi ile elde edilen lenf nodları patolojik inceleme için kullanılır” dedi.
Lenfoma teşhisi sonrası, hastanın durumunun değerlendirildiği bilgisini aktaran Dr. Aslan, “Lenf nodu büyümesinin nedenini belirlemek tedavi sürecinin ilk adımıdır. Eğer enfeksiyon varsa, tedavi sürecinde lenf nodları da küçülmeye başlar. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikle tedavi edilebilirken, viral enfeksiyonlar genellikle kendi kendine iyileşir. Ancak bazı durumlarda büyüyen lenf nodları, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir ve bu durumda biyopsi ya da daha ileri tetkikler gerekebilir” şeklinde açıklama yaptı. Lenfoma tanısı sonrası mevcut tedavi seçenekleri hakkında bilgi veren Aslan, “Tanı konulduktan sonra çoğu durumda başarılı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bazı lenfomalarda tedavi gereksiz iken, gerektiğinde günümüzde kullanılan akıllı ilaçlar ile olumlu sonuçlar elde etmek mümkün olabilmektedir” dedi.