Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Evliya Çelebi’nin Doğumunun 414. Yılını Panelle Kutladı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi’nin 414. doğum yılına özel bir panel düzenledi. “Seyyah-ı Âlem Evliya Çelebi’nin Doğumunun 414. Yıldönümü Anısına” başlıklı etkinlikte, Prof. Dr. Ayşenur Sır Dündar, Prof. Dr. Emine Dingeç ve Dr. Öğr. Üyesi Ozan Aytepe katılımcılara bilgi verdi.

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Binası’nın Konferans Salonu’nda, Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilen panele, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Eray Acar, akademik kadro ve çok sayıda öğrenci yoğun ilgi gösterdi.

“Evliya Çelebi, Türk milletinin en önde gelen aydınlarındandır”

Etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Evliya Çelebi’nin dünya tarihindeki önemine değinerek, “Evliya Çelebi, Türk milletinin en önde gelen aydınlarındandır. Hiçbir seyyah, onun kadar geniş bir bilgi ve birikim sunmamıştır. Sudan’dan Mısır’a, Erzurum’un soğuk ikliminden İstanbul ve Kahire’deki fırıncıların çalışma tarzlarına kadar birçok detayı 10 ciltlik eserinde aktarmıştır. Türk-İslam coğrafyasını yanı sıra Hristiyan dünyasını da gözlemlemiş, onların durumunu hikaye etmiş ve çeşitli uyarılarda bulunmuştur.” açıklamasında bulundu.

Evliya Çelebi’nin dünya medeniyetindeki rolüne dikkat çeken Kızıltoprak, üniversitenin onun adını taşımaktan gurur duyduğunu belirterek, “Ruhu şad olsun” dedi.

Evliya Çelebi’nin mirası ve etkileri panelde masaya yatırıldı

Açılış konuşmalarının ardından, Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu’nun moderatörlüğündeki panelde, konuşmacılar Kütahya doğumlu Evliya Çelebi’nin yaşamı, eserleri ve seyahat notları üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Ayşenur Sır Dündar, “1611 yılında Kütahya’da doğan ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin doğduğu ev, belediye tarafından kamulaştırılarak tekrar inşa edilmiştir. Sosyal anlamda önemli olan bu konakla birlikte, belediye tarafından satın alınan eski yapı da geleneksel el sanatlarının yaşatılacağı bir merkez haline getirilmiştir. Ayrıca, Evliya Çelebi’nin babası Devriş Mehmet Zılli’nin kabri de bu yapının hemen yanındadır.” şeklinde bilgi verdi.

Panelde, ünlü seyyahın yazılarının edebiyata, bilime, eğitime ve sanata olan etkileri üzerinde durulurken, günümüzde Evliya Çelebi’nin değeri ve onun bakış açısının modern dünyada nasıl yorumlandığı da konuşuldu.

Yorum yapın