Küçükçekmece Belediyesi, 11 ili etkileyen depremlerin yıl dönümünde afet bilgilendirme paneli düzenledi

Küçükçekmece Belediyesi, 6 Şubat depremlerinin 2. yıl dönümünde, bu trajik olayda hayatını kaybeden vatandaşları anmak ve toplumu afetler konusunda bilinçlendirmek amacıyla ‘Afet Bilinçlendirme Paneli’ gerçekleştirdi. Etkinlik, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Panelde konuşan Dokuz Eylü Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi’nde son zamanlarda meydana gelen depremler hakkında bilgi verdi. Sözbilir, geçmişteki Santorini depreminde olduğu gibi bu tür olayların gelecekte de olabileceğine dikkat çekti ve olası tsunamaların kıyılara olumsuz etkilerini vurguladı.

Afet İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği panele Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in yanı sıra Prof. Dr. Murat Türk ve Prof. Dr. Seda Kundak da katıldı. Panelde, 6 Şubat depremleri, Ege Denizi’ndeki sarsıntılar, gelecekte olası Marmara depremi gibi konularda aydınlatıcı bilgiler paylaşıldı. Programa katılan sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve diğer dinleyiciler, depremin getirdiği riskler hakkında bilgi alma fırsatı buldu. Etkinlik, saygı duruşuyla başladı ve öğrencilerin sahneye karanfiller bırakmasıyla devam etti.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, depremlerde hayatını kaybedenler için rahmet dileyerek, herkesi afetlere karşı daha bilinçli olmaya davet etti. Çebi, ayrıca riskli yapıların tespiti ve kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi vererek, İstanbul’da depremlere karşı sürdürülen çalışmaları vurguladı.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremlerinin olağanüstü bir durum olduğunu dile getirerek, bu depremlerin sıradan bir fay kırılması değil, birden fazla fayın bir araya gelerek kırılması sonucu ortaya çıktığını belirtti. Depremin ardından beklenen Marmara depremiyle ilgili de uyarılarda bulunarak, geçmişteki depremlerin büyüklüğü hakkında bilgilendirdi.

Prof. Dr. Murat Türk, yapıların güvenliği ve gerekli tedbirlerin alınmasının önemine değinerek, İstanbul için beklenen şiddetli bir depremin söz konusu olduğunu vurguladı. Ayrıca acil durum planlarının hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Seda Kundak ise kent planlamasının deprem öncesi ve sonrası için kritik öneme sahip olduğunu belirtirken, depremlerde yıkılan binaların arama kurtarma çalışmalarını nasıl etkilediğini anlattı. 6 Şubat depremlerinde yaşanan sorunların gelecekte benzer acıların yaşanmaması için ders alınarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorum yapın