Köşkerlik Mesleği Köhneleşiyor: Usta Sayısı Azalıyor, Çırak Yok!

Ramazan Mayal, çocukluğundan bu yana köşkerlik mesleğiyle ilgileniyor ve günümüzdeki geçici kullanım alışkanlıklarını eleştirerek, “Al, kullan, at. Artık tamir ve bakım söz konusu değil” şeklinde konuştu. Usta-çırak ilişkisiyle nesilden nesile aktarılan köşkerlik, yeni ustaların yetişmemesi nedeniyle ciddi bir tehdit altında. Bir zamanlar ayakkabıcılığın belkemiği olan bu meslek, bugün ise kaybolma riskiyle karşı karşıya kalmış durumda. Usta sayısındaki hızlı azalma, çırak bulamamak ve değişen piyasa koşullarının etkisi olarak öne çıkıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kenan Demirel, 26 yıllık köşkerlik tecrübesiyle çocukların bu tarz mesleklere yönlendirilmediğini dile getirdi. “Herkes akademik başarı peşinde koşuyor. Çırak yok; bizden sonra bu mesleği sürdürecek kimse kalmayacak. Geçmişte, çocuklar demircilik, boyacılık gibi mesleklerde çıraklık yaparak yetişiyordu. Ancak günümüzde bu mesleklere yönelen yok. Bu durum, teknoloji bağımlılığı nedeniyle meydana geldi. Her şey sadece bir kez kullanmak üzere tasarlandı,” diyen Demirel, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine tahsis ettiği mekânda, az bir kira ödeyerek ayakkabı ve çanta tamirine devam ettiklerini belirtti.

Ramazan Mayal da, köşkerliğin geçmişte daha değerli olduğunu ifade ederek, “Zamanla unutulduk ve yok olmaya yüz tuttuk. Çocuklar okula yönelince usta bulmak oldukça zorlaştı. Gençlerin teknolojiye olan düşkünlüğü, sanatı ve çıraklığı unutturuyor. Teknoloji faydalı olabilir, fakat bu süreçte yeni beceriler de edinilebilir. Hem eğitim alıp hem de iştigal edilen sanatlarla uğraşmak mümkün,” şeklinde görüşlerini aktardı. İnsanların ayakkabı tamiri için kendilerine başvurmasının, yeni almaktan daha avantajlı bir seçenek sunduğunu vurgulayan Mayal, çırak yetiştirmenin elzem olduğunu ve aksi takdirde mesleğin yok olacağını sözlerine ekledi.

Yorum yapın