Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Ocak Ayı Meclis Toplantısında önümüzdeki 2025-2028 dönemine yönelik stratejik planın hedeflerini meclis üyeleriyle paylaştı. Meclis Başkan Vekili Ali Çınar’ın açılışını yaptığı bu toplantıda, gündem maddeleri üzerinde değerlendirmeler gerçekleştirildi. Başkan Öztürk, konuşmasına Konya’da yaşanan bina çökmesi ve Bolu Kartalkaya’daki yangın faciasında kaybedilen canları anarak başladı. Öztürk, ekonomi ile ilgili güncel durumu değerlendirerek sözlerine devam etti.
Öztürk, “Aralık ayında aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 1,03 artış gösterdi ve yıllık TÜFE ise yüzde 44,38 düzeyinde gerçekleşti. Mayıs ayında görülen yüzde 75,5’lik zirvenin ardından işaret eden düşüş trendiyle, yıllık TÜFE Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyesine inmiştir. Aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) Aralık ayında yüzde 0,40 artış gösterirken, yıllık ÜFE enflasyonu yüzde 28,52 ile Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede kalmıştır. Enflasyondaki azalma, dezenflasyon süreci beklentilerini desteklemeye devam ettikçe Merkez Bankası Ocak ayında faiz indirimine gitti. Merkez Bankası, geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 250 baz puan düşürerek yüzde 45 seviyesine çekti. Enflasyondaki bu gerilemeye bağlı olarak, 2025 yılında faiz oranlarının yüzde 30’un altına inmesini bekliyoruz” dedi.
2024 yılına dair ihracat verilerini de değerlendiren Öztürk, “Ülkemizin 2024 yılında mal ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 2,5 artarak 262 milyar dolara ulaştı. Konya ise 2024’te ihracatını yüzde 6,7 artırarak 3 milyar 553 milyon dolar ile yeni bir rekor kırdı. Bu verilere göre Konya’nın 2024 yılı Türkiye genelindeki ihracat payı yüzde 1,57 oldu ve bu oranla şehir, en yüksek ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer aldı” şeklinde konuştu.
Suriye ile yeni dönemde ticaret ilişkilerini artırmak amacıyla yürütülen çalışmalara dikkat çeken Başkan Öztürk, “İş dünyası olarak Suriye ile ticaret ilişkilerimizi geliştirme noktasında planlar yapıyoruz. Suriye’nin ekonomik yeniden yapılandırma sürecinin yakın zamanda başlayacağı öngörülüyor, ancak bu süreç zorlu olacak. Suriye, son on yıl içinde milli gelirinin yüzde 60’ını, kamu gelirinin ise yüzde 75’ini kaybetti. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Suriye’nin yeniden inşasının maliyetinin yaklaşık 400 milyar dolar olması bekleniyor. Biz de Konya olarak bu süreçte işbirlikleri geliştirmek istiyoruz. Bu bağlamda Konyalı firmalarımızla birlikte projeler üreteceğiz” ifadelerini kullandı.
Başkan Öztürk ayrıca, “Konya Ticaret Odası olarak, stratejik planımızı 2025-2028 dönemi hedeflerimizi kapsayacak biçimde güncelledik. Önceki dönem hedeflerimizin büyük ölçüde gerçekleşmesi, yeni hedeflere ulaşmamız konusunda cesaret veriyor. Üç yıllık dönemde, sürdürülebilir rekabet gücü ve yüksek katma değerli üretim odaklı bir ekosistem içinde, üyelerimizin kapasitelerini artırmak amacıyla dijitalleşme, verimlilik ve girişimcilik konularında öncü bir rol üstleneceğiz. Yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği konularında da projeler geliştireceğiz. Üyelerimizin sorunlarını tespit edip çözümler geliştirmek için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Konya’nın ulusal ve uluslararası ticaret işbirliklerini artırma adına yürütülecek faaliyetler de üç yıllık planımızın önemli başlıklarından biri olacaktır” dedi.