Kırıkkale’de Depremzede Kadınlar, Yaşam Mücadelesine Devam Ediyor

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından Kırıkkale’ye göç eden depremzede kadınlar, zor günler geçiriyor. Kayıplarının acısını yüreğinde hisseden bu kadınlar, Aile Destek Merkezi’nde psikolojik destek alırken, mesleki eğitimler sayesinde aile bütçelerine katkıda bulunma çabasındalar.

6 Şubat 2023’te, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerle birçok aile yeni bir başlangıç için Kırıkkale’ye göç etti. Burada yeni bir hayat kurmaya çalışan depremzedeler, yaşadıkları acıların izlerini henüz silebilmiş değiller. Kırıkkale Valiliği’nin iş birliğiyle yürütülen projeye katılan kadınlar, Aile Destek Merkezi’nden (ADEM) hem ruhsal destek alıyor hem de meslek edinmeye çalışıyorlar.

Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, ADEM’i ziyaret ederek depremzede kadınlarla ve kursiyerlerle bir araya geldi. Ziyaretinde, 2 yıl önce deprem bölgesini ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Türk milleti, bu felaketin üstesinden gelebilecek tek millettir” sözünü hatırlatan Vali Makas, dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bizim insan anlayışımızın merkezinde ‘insan’ vardır” şeklindeki ifadesini de göz önünde bulundurarak, mütevazı hizmet anlayışının önemini dile getirdi.

Yaşadıkları trajediyi paylaşan kadınlar, devlet yardımlarının kendilerine büyük destek sağladığını belirtti. Osmaniye’den Kırıkkale’ye gelen 52 yaşındaki Rahime Domurcuk, depremin etkisinin hafızasından silinmediğini dile getirdi. 5 yakınını kaybettiğini ifade eden Domurcuk, “Ailemizden sadece bir çocuğimiz hayatta kaldı. Burada yeniden başlamaya çalışıyoruz” dedi.

Osmaniye kaynaklı iki çocuk annesi Derya Kelkoca (47) da depremin korkunç anlarını anlattı. Kelkoca, gece yaşadıkları paniği ve yardıma koşan komşularının yardımseverliğini hatırlatarak, ADEM’deki eğitimlerle birlikte kendine moral bulduğunu belirtti. “Kurslarda öğrendiğim becerilerle harçlık kazanıyorum” dedi.

Mersin’den gelen 65 yaşındaki Aynur Yıldız, gece yarısı büyük bir panikle uyanıp kendilerini dışarı attıklarını ifade ederken, ADEM’deki ilgi ve destek sayesinde kendini yeniden bulduğunu söyledi.

Hatay’ın Antakya ilçesinden gelen Belma Can (57), uykuda depreme yakalandıklarını ve büyük bir paniğin ardından nasıl hayatta kaldıklarını anlattı. Komşularının yardımıyla zor günlerin üstesinden gelmeye çalıştıklarını belirtti.

Ferdane Özbek (66), deprem sırasında yaşadığı korkulu anları ve ALEM’deki kurslarda kazandığı becerilerle yeniden üretmeye başladığını belirtti. “Burada öğrendiklerim ile pazarda satış yapıyorum ve aileme destek oluyorum” şeklinde konuştu.

Yorum yapın