Kayseri’de 233 İstasyon ile 3 Bin 450 Kişiye İstihdam Sağlanıyor

PÜİS Kayseri Şube Başkanı İbrahim Polat, Kayseri’de 233 akaryakıt istasyonu ile hizmet verdiklerini belirterek, “Bu istasyonlarda çalışan 3 bin 450 kişimiz var. Eğer bu sayıyı 3 veya 4 ile çarparsanız, ortaya çıkacak rakamları görmek mümkün” dedi.

Başkan Polat, Kayseri’deki 233 istasyonda istihdam edilen 3 bin 450 bireyi vurgulayarak, “Türkiye genelinde 365 bin kişinin bu sektörde çalıştığını unutmamak gerekir. Bu hiç de azımsanacak bir sayıdır. Çalışanlarımız sadece pompacı değil; market, tuvalet bakım hizmetleri ve yıkama gibi çeşitli alanlarda da görev alıyor. Bizim arsa maliyetlerimiz düşük olmasına rağmen, şehirdeki konumumuz itibarıyla bu alandan elde ettiğimiz kazanç oldukça önemli. Eskiden yüzde 5 ya da 10 kar ile idare ediyorduk; bugün ise bu oranlar yüzde 1 veya 2’lere düştü. Ancak yine de şükür ki, işimizi sürdürebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Polat, üretim yapmadıkları için vergi rekortmenleri arasında yer almadıklarını da dile getirerek, “Bizler aslında devletin gönüllü tahsildarlarıyız. Kayseri’de 3-4 organize sanayi bölgemiz var, ama üretim yapmadığımız için vergi ödemelerinde rekabet edemiyoruz. Eğer istasyonlarımızı birer organize sanayi olarak değerlendirdiğimizde, her zaman en önde olabilirdik” ifadelerini kullandı.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) kaçakçılığı sonlandırdığını vurgulayan Polat, “Bu sistemin hayata geçmesiyle beraber, akaryakıt dolum süreçleri daha şeffaf hale geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle, ticari araçların akaryakıt alım süreçleri takip edilmekte. Bu düzenleme, Türkiye’deki birçok istasyonda kaçakçılığı ciddi anlamda engelledi ve suçlu bulunan istasyonlar kapatılmakta” diye ekledi.

Kayseri’de mevcut akaryakıt istasyonu sayısının yeterli olduğuna inandığını belirten Polat, “İhalelerde akaryakıt istasyonu sayıları yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Bu durum belediyeler için de önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Ancak, mevcut istasyon sayısının yeterli olduğunu; ayrıca akaryakıt istasyonlarının belirli bir nüfus standardına göre belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Pandemi döneminde bu konuya dair bakanlık tarafından bir düzenleme yapılmış ve 50 bin kişiye bir nüfus oranı belirlenmiştir” dedi.

PÜİS üyelerine elektrik fiyatlarında yüzde 5 indirim sağlandığını da açıklayan Polat, “KCETAŞ’a bu indirim için teşekkür ediyoruz. EPDK’dan aldığımız özel izne dayanarak, KCETAŞ bu uygulamayı gerçekleştirdi. Bu sayede PÜİS üyeleri, daha uygun maliyetlerle hizmet sunma imkanı bulmuş oldu” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın