Kastamonu’da gerçekleştirilen bir proje sayesinde, özel birey çocuklara sahip anneler, aldıkları eğitim ve kurslarla ürettikleri ürünleri internet ortamında satışa sunarak gelir elde etmeye başladılar. Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Havva Kaçan’ın liderliğindeki TÜBİTAK destekli “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi çerçevesinde, engelli çocuk anneleri 15 farklı alanda uzmanlardan eğitim aldı. Proje, ruh sağlığını desteklemek ve aile içi ilişkileri güçlendirmek amacıyla sanatsal atölyeleri de kapsıyor. Bu bağlamda, annelere psikoeğitim, etkili iletişim gibi derslerin yanı sıra ahşap boyama, ebru sanatı ve yöresel el sanatları gibi çeşitli atölye eğitimleri verildi. Atölyelerde bulunan anneler, hem fiziksel hem de ruhsal olarak güçlenirken, çocukları da uzmanlar eşliğinde oyun oynayarak zaman geçiriyor.
2024 Kasımında sona erecek proje sonrası, anneler evlerinde ürettikleri ürünleri internet üzerinden pazarlamaya başladı. Kastamonu’ya özgü tel kırma, takı tasarımı ve taş baskı gibi el sanatlarıyla çantalar ve çeyizlik ürünler yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Evden çıkmakta zorlanan anneler, bu sayede kendi ekonomilerine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.
Otizmli bir kızı olan Emine Karagöz, projeye başladıklarını ve aldıkları eğitimler sonrasında birçok farklı ürün yapabildiğini ifade etti. Kendi internet sitesini açarak sipariş almanın kendisi için çok özel bir deneyim olduğunu belirten Karagöz, projeye katılmanın kendisine birçok yeni beceri kazandırdığını dile getirdi.
Nazife Sarıcı ise, projenin tamamlanmasına rağmen evde çalışmalarına devam ettiklerini ve değişik kumaşlardan ürettikleri çantaları ticarete döktüklerini söyledi. Projenin, kendisine eski tekstil bilgilerini kullanma fırsatı sağladığını anlatan Sarıcı, öğrendiklerinin yanı sıra sosyal geri dönüşlerin de kendisini mutlu ettiğini vurguladı.
Usta öğretici Aynur Palabıyık da, projede yer alan annelerin hem ruhsal olarak güçlenmelerine yardımcı olduklarını hem de aile bütçelerine katkı sağlama yönünde önemli adımlar attıklarını kaydetti. Projenin sonrasında sosyal medya grupları kurarak annelerin gelişimlerine destek verdiklerini de belirten Palabıyık, annelerin ürettikleri ürünlerin dijital platformlarda satışa sunulmasına yardımcı olduklarını ifade etti.