Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 12 bin yıldır süregelen siyez buğdayı üretimi yapılan tarlalarda, kış boyunca yeterli kar yağışı ile çiftçilerin moralleri yükseldi. Karların erimesiyle birlikte buğdayların filizlenmesi, çiftçilerin etkili bir hasat dönemi geçirecekleri umudunu artırdı.
Geçtiğimiz yıl Ekim ayında ekilen 12 bin yıllık siyez buğdayı, karların çözülmesiyle birlikte yeşermeye başladı. Mart ayının sonlarına doğru kar sularıyla beslenen buğdaylar filizlenirken, tarlalar yeşil bir örtü ile kaplandı. Kış aylarında yeterli kar yağışı olması, çiftçilerin sevincini artırdı. Siyez buğdaylarının kabuklu olmasının, kar suyu ile beslenmesine olanak sağladığını belirten çiftçiler, bu yıl iyi bir verim beklediklerini dile getirdi.
Yasin Ciğerci isimli bir çiftçi, siyez buğdayı hasadını Ağustos ayında yapmayı planladığını ifade ederek, “12 bin yıllık siyezimiz var. Ekim ayında buğdaylarımızı toprakla buluşturmuştuk. Şu an siyezlerin büyüme aşamasını görmek için buradayım ve oldukça iyi görünüyorlar. Kış aylarında buğday kendini kar sularıyla besliyor, bu da bizler için büyük bir avantaj. Ekim’den sonra tarlaya girmiyoruz. Kabuklu bir ürün olduğu için soğuktan ve kuşlardan korunabiliyor. Biz çiftçiler bu ürüne sahip çıkıyor ve üretimi destekliyoruz. İnşallah Ağustos’ta hasadı yapacağız ve ürünlerimizi taş değirmenimizde değerli ürünlere dönüştürerek iç pazara sunacağız. Bu, biz çiftçiler için son derece önemli.” dedi.