Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremlerin ikinci yılı nedeniyle Azerbaycan Mahallesi’nde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Deprem bölgesinde hayat yeniden canlanıyor, şehirler güçleniyor ve istihdam artış gösteriyor” şeklinde ifadelerde bulundu.
‘Asrın felaketi’nin yıldönümünde düzenlenen etkinliklere katılan Bakan Işıkhan, inşaatı süren Azerbaycan Mahallesi’nde açıklamalarda bulundu. “Bu büyük acının üstesinden gelmemizi sağlayan en önemli unsur, milletimizin gösterdiği dayanışmaydı. Bu, neredeyse yüzyılın dayanışması halini aldı” diyen Işıkhan, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devlet, ilk andan itibaren tüm kaynaklarını seferber etti. Türk milleti bir bütün olarak; bakanlıklarımız, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerimizle birlikte büyük bir dayanışma hareketi başlattı. O zor günde nasıl bir bütün haldeydik, bugün de aynı ruhla şehirlerimizi ve yaşam alanlarımızı yeniden inşa etmek için mücadele ediyoruz. Deprem bölgesi, hükümetimizin öncelikleri arasında yer almaktadır ve bu konu gündemde kalmaya devam edecektir. Biz, şehirlerimizi yalnızca binalarla değil, aynı zamanda ekonomisi, istihdamı ve sosyal yaşamıyla daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırabilmek için sürekli buradaydık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak da bu bölge için önemli adımlar attık” ifadesini kullandı.
Bakan Işıkhan, deprem bölgesinde gerçekleştirilen çalışmaları paylaşarak, “TYP projesi kapsamında depremden etkilenen illerde 77 binden fazla kişiye istihdam sağlandı ve bu projeler için 15 milyar lira finansman ayrıldı. Deprem nedeniyle başka illere göç edenlerin TYP’den öncelikli faydalanmaları sağlandı. Kısa Çalışma Ödeneği ile toplam 111 binden fazla çalışana yaklaşık 1 milyar TL ödeme yapıldı. Ayrıca, Nakdi Ücret Desteği ile 82 bin vatandaşımıza yaklaşık 700 milyon TL sağlandı. İstihdama Dönüş Programı ile 33 bin kişiye işbaşı eğitim ve meslek kursları verildi. Tüm bu çalışmalar neticesinde, deprem öncesi dönemle karşılaştırıldığında, en çok etkilenen 11 ildeki sigortalı işçi sayısının 2022 Aralık ayında 1 milyon 888 bin 625 iken, 2024 yılı Kasım’ında 1 milyon 936 bin 412’ye ulaşması sağlandı” şeklinde bilgi verdi.
Sosyal güvenlik alanında da önemli adımlar atıldığını vurgulayan Işıkhan, depremzede bireylerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasının sağlandığını belirtti. Genel sağlık sigortası kapsamında ilaç ve muayene katılım paylarının kaldırıldığını, tıbbi malzeme katkı payı alınmadan sağlık hizmetlerine erişim imkanı sunulduğunu kaydetti. Ayrıca, deprem bölgesindeki işverenlerin ve sigortalıların SGK borçlarının ertelendiğini, faizsiz taksitlendirme imkanı tanındığını ve mücbir sebep halinin 31 Mayıs 2025’e kadar uzatıldığını ifade etti. “Deprem bölgesinde hayat yeniden canlanıyor, istihdam artıyor ve şehirlerimiz daha güçlü bir şekilde yeniden inşa ediliyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde deprem bölgesinin daha aydınlık bir geleceğe taşındığını belirterek, “Bu acıyı umuda dönüştürmek ve yaşadıklarımızdan ders almak, gelecek nesillere daha sağlam bir toplum bırakmak herkesin sorumluluğudur. Bugün, sadece anma günü değil, aynı zamanda ayağa kalkışımızı ve birlikteliğimizi gösterdiğimiz bir gündür. Hiçbir vatandaşımız yalnız değildir, hiçbir depremzede unutulmamıştır. Bu zor günleri dayanışma ile geride bıraktık. Devletimiz, hayat normale dönene kadar bu bölgede varlığa devam edecektir. Bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamamız dileğiyle” diye ekledi.