Kaçak Alkolün Sağlık Üzerindeki Tehditleri ve Metil Alkol Zehirlenmesi Uyarısı

Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi ve Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Coşkunol, kaçak alkol kullanımının ciddi sağlık tehlikelerine yol açtığını vurguladı. “Metil alkol, yüksek miktarda tüketildiğinde koma veya ölüm riski taşır. Bu durumda hemen acil servise gitmek kritiktir. En kritik nokta, bu tür ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir. Ülkemizde, bu sebeple sık sık ölümler yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaçak alkolün tehlikeleri ve metil alkol üzerindeki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Coşkunol, bu ürünlerin genellikle yasadışı yollarla üretildiğini ve sağlık açısından zararlı bileşenler taşıdığını belirtti. Özellikle metil alkolün, kaçak alkolde en büyük risk faktörü olduğunu söyleyen Coşkunol, “Kaçak alkolde, zararlı yağlar ve ağır alkoller gibi maddeler de bulunabilir. Metil alkol ise bu alkol türü ile bağlantılı olarak çok daha fazla sorun çıkarabilir” dedi.

Kaçak alkol üretimindeki denetim eksikliklerine değinen Coşkunol, “Denetimsiz alkol üretimi, metil alkol oranının yüksek olmasına neden olabilir ve bu, kişide zehirlenme belirtilerini hızla gösterebilir. Metil alkolün, tadı ve kokusu ile ayrıştırılmasının zor olması nedeniyle, denetimsiz alkol tüketiminden kaçınılmalıdır” uyarısında bulundu.

Zehirlenme belirtilerinin baş ağrısı, huzursuzluk, mide bulantısı gibi durumlarla başladığını dile getiren Coşkunol, “Zehirlenme ilerledikçe, bilinç bulanıklığı ve koma gibi durumlar gelişebilir. Ve tarife edilen durumlar ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, bu tür ürünlerin kullanımının önüne geçilmelidir. Özellikle metil alkol kaynaklı ölümler, Türkiye’de oldukça yaygın ve Doğu Avrupa’da daha sık yaşanmaktadır” şeklinde konuştu.

Yeşilay’ın 1920 yılında kurulduğunu ve alkol bağımlılığı ile mücadele etmeyi amaçladığını hatırlatan Coşkunol, “Yeşilay, alkol ile ilgili sorunların üstesinden gelmek amacıyla eğitimler ve farkındalık projeleri yürütmektedir. Türkiye genelinde yaklaşık 20 milyon bireyin okullarda bilinçlendirilmesi hedefleniyor” dedi.

Kaçak alkol riskine dikkat çeken Coşkunol, bu ürünlerin yurtdışından denetimsiz şekilde Türkiye’ye girebildiğini belirterek, “Kaçak alkollerin metil alkol içeriği denetlenmediği için tehlikeli bir hal almaktadır. Ayrıca sahte alkol üretiminde bilerek metil alkol ekleyerek zehirleyici ürünler oluşturulmaktadır” sözlerini kullandı. Prof. Dr. Coşkunol, Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 kişinin kaçak alkol tüketimi nedeniyle ciddi sağlık problemleri yaşadığına ve acil servislerde tedavi almak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Yorum yapın