İş Bankası’ndan Kadınların Güçlenmesine Destek: “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” Etkinliği Gerçekleşti

Türkiye İş Bankası’nın düzenlediği “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” etkinliği, bu yıl üçüncü defa gerçekleştirildi ve iş, spor ile girişimcilik alanlarında başarılı kadınların ilham dolu hikayeleri paylaşıldı. Gün içerisinde düzenlenen panellerde, toplumsal eşitliğin önemi ve kadınların dönüşümdeki etkileri üzerinde duruldu.

Kadınların iş hayatında daha fazla yer almasını ve güçlenmelerini sağlamak amacıyla yoğun çaba harcayan Türkiye İş Bankası, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” etkinliğine ev sahipliği yaparak kadınların güçlenmesine vurgu yaptı. Farklı sektörlerde, sağlık hizmetlerinden tarıma dek çeşitli alanlarda rol model haline gelmiş kadınlar, başarı öykülerini katılımcılara aktardı.

“Eşitlik, ekonomik ilerlemenin temel gerekliliği”
Etkinlik açılışında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, kadınların karşılaştığı engellerin ortadan kaldırılmasının, ekonomik ve sosyal kalkınma açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çekti. Erdem, “Dünya genelinde 119 milyon kız çocuğunun okula gidemediği istatistiklerine işaret ederek, eğitim eksikliği olan bir neslin gelecekte iş gücüne katılmasının ve teknolojiye ayak uydurmasının imkansız olduğunu vurguladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği ekonomik büyümenin önemli bir parçasıdır. Öne çıkan verilere göre, eşitsizlikler azalırsa, önümüzdeki 10 yıl içinde küresel milli gelir artış hızı iki katına çıkacak. Bu durum, cinsiyet eşitliğinin sadece bir tercih olmaktan öte bir zorunluluk olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“İş Bankası’ndaki kadın oranı yüzde 42’ye ulaştı”
İş Bankası’nın 100 yılı aşkın geçmişinde, hem ekonomik hem de toplumsal kalkınmaya katkıda bulunduğunu belirten Erdem, banka çalışanlarının yüzde 55’inin kadın olduğunu ve iş yerinde kadın yönetici oranının Türkiye geneli yüzde 20 iken İş Bankası’nda yüzde 42’ye yaklaştığını vurguladı. Meslek hayatında cinsiyetin kendisi için bir engel teşkil etmediğini belirten Erdem, 2023 yılında yayımlanan Kadının Güçlenmesi Bildirgesi kapsamındaki kadın girişimcilere 100 milyar TL finansman sağlama taahhüdü gibi projelerden de bahsetti.

“Yapısal sorunlar üzerinde çalışmalıyız”
UNDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Dr. Aslı Çoban, bankacılığın Türkiye’de kadın istihdamının güçlü olduğu sektörlerden biri olduğunu belirtirken, bankacılığın kadınların kariyer fırsatlarına erişimini kolaylaştırdığına dikkat çekti. Ancak, ekonomik ve sosyal alandaki ev içi yüklerin kadınların kariyerlerini olumsuz etkileyerek, yönetimdeki kadın temsilinin hala yetersiz kaldığını dile getirdi. Çoban, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi adına stratejik planlamalara ve yapısal sorunlara odaklanmamız gerektiğini vurguladı.

Sporda ve iş dünyasında kadınların rolü
“Sporda Değişen Dünyalar” başlıklı panelde, gazeteci Banu Yelkovan’ın moderatörlüğünde milli sporcular Buse Tosun Çavuşoğlu, İlkin Aydın ve Aysu Türkoğlu, cinsiyet eşitliği ile kadın temsilinin arttırılmasını tartıştılar.
“Kadınların Gücüyle Dönüşen Dünya” paneli ise gazeteci Güzem Yılmaz Ertem’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Burada Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, BM FAO Küresel Gıda Kahramanı Şef Ebru Baybara Demir ve FutureBright Group Kurucusu Akan Abdula ekonomik dönüşüm ve kadın liderliği üzerine önemli noktalar paylaştı.

“Köklerden Geleceğe: Umut Yeşerten Kadınlar” panelinde ise gazeteci İrfan Donat’ın moderatörlüğünde, çeşitli girişimcilerin sürdürülebilir kalkınma konusundaki deneyimleri ve kadın girişimciliğini destekleyecek adımlar tartışıldı.

Yorum yapın