İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 26 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen çevrimiçi Ukrayna Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, Rusya’ya ateşkes çağrısında bulundu. Starmer, “Dünya derhal harekete geçmeli. Boş sözleri bir kenara bırakın. Mesajım açık, ister erken ister geç olsun, Putin masaya oturmak mecburiyetindedir” dedi.
Ukrayna-Rusya arasındaki ateşkes belirsizliği devam ederken, İngiltere tarafından düzenlenen çevrimiçi zirve, müttefik ülkelerin bir araya gelmesini sağladı. Zirveye katılan 26 ülkenin, Ukrayna’nın güvenliğini güçlendirmek ve Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması konularını ele aldığı ifade edildi. Starmer, Ukrayna’nın kesinlikle barış yanlısı olduğunu, Rusya’nın ise ateşkesi ertelediğini belirtti. Dünya ülkelerine ateşkes konusunda acilen harekete geçmeleri çağrısında bulunan Starmer, Rusya’nın yarattığı kaosun İngiltere üzerindeki etkilerine de değindi.
Zirve ile ilgili düşüncelerini paylaşan Starmer, güçlü bir koalisyonun Avrupa Birliği, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeleri bir araya getirdiğini ve Japonya’nın da desteklediğini ifade etti.
Destek veren ülkelerin çabalarının sürmesi gerektiğinin altını çizen Starmer, “Rusya’ya baskıyı artırmaya, Ukrayna’ya askeri yardım sağlamaya ve Putin’in savaş makinesini zayıflatmanın yollarını bulmaya yönelik sıkı kısıtlamalar konusunda anlaştık” açıklamasında bulundu. Barış anlaşmasına doğru ilerlemek için harekete geçme zamanının geldiğini ifade eden Starmer, Birleşik Krallık’taki askerlerin bu hafta güçlü bir plan hazırlamak üzere bir araya geleceğini kaydetti.
Starmer, Putin’in yeniden bir saldırısını engellemek amacıyla ABD’nin desteğinin şart olduğunu vurguladı. Washington ile her gün iletişim halinde olduklarını belirtti. Zirvede yapılan taahhütlerle ilgili gelen bir soruya yanıt veren Starmer, grup üyelerinin sayısının arttığını ve daha güçlü bir kararlılık sergilediklerini ifade etti.
Starmer, “Bugünkü zirvede, Ukrayna’nın askeri kapasitesini artırma yolları üzerine tartıştık. Rusya’ya uygulanan yaptırımların daha da sıkılaştırılması ve Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının el konulup konulamayacağını değerlendirdik. Eğer Putin’e baskı uygularsak, bu durumu ilerletip tarafları müzakerelerin masasına oturtabiliriz” dedi.
Ateşkes görüşmelerinin herkesin arzuladığı “adil ve kalıcı bir barış” ile sonuçlanması gerektiğini belirten Starmer, bunun Avrupa ve Birleşik Krallık’ın güvenliği açısından kritik olduğunu vurguladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise toplantıda yaptığı değerlendirmede, “Rusya, barışı istediğine dair bir izlenim vermiyor” diyerek, Putin’in durumunu eleştirdi. İtalya Başbakanı Meloni de, güvenlik garantileri konusunda Batılı ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini ifade ederken, kara askeri gücü için ulusal katılım öngörmediklerini açıkladı.