Manisa Hür Sen Konfederasyonu ve Hürriyetçi Eğitim Sen’in Manisa Şubesi’nin başkanı Taner Çetin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne yaklaşırken, kadın çalışanlarının önemli sorunlarından biri olan doğum izni konusunda hazırladıkları çalışmayı tamamladıklarını ve bunu çalışma bakanlığına iletmek üzere yola çıkacaklarını açıkladı.
Eğitim alanındaki personelin zorlu koşullarla mücadele ettiğini belirtirken, özellikle doğum izninin başlıca problemlerden biri olduğunu vurgulayan Çetin, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bu konuda yaptığımız çalışmayı tamamlayarak, bakanlık ve milletvekillerine iletmeye hazırlanıyoruz. Ülkemizdeki doğum izni uygulaması, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta ile sınırlıdır, ayrıca 24 aya kadar ücretsiz izin hakkı bulunmaktadır. Ancak doğum sonrası 8 haftalık sürenin bitiminde, memurların hastane kapılarında dolaşmak zorunda kaldığını görmekteyiz. Bir aylık raporlarla mazeret izni almak için çaba sarf ediyorlar. Hürriyetçi Eğitim Sen Manisa olarak, diğer ülkelerdeki doğum izni uygulamalarını araştırdık. Örneğin, İsveç’te ebeveynler çocukları 8 yaşına gelene kadar toplam 480 gün izin hakkına sahip. Bu süre içinde 360 gün aileye maaş verilmektedir, kalan günlerde ise maaşın yüzde 80’i ödenmektedir. Danimarka’da her ebeveyn 32 hafta izinli olurken, Slovakya’da doğum izninin ardından 260 gün daha ek izin mevcuttur ve 3 yaşına kadar kullanılabilir. Hollanda’da çocuk 8 yaşına gelene kadar her ebeveyne 26 hafta izin verilmektedir. Norveç’te bu süre 47 ila 57 hafta arasında değişim göstermektedir. Macaristan’da 2 yaşına kadar gelirlerin yüzde 72’si ödenirken, Finlandiya’da ebeveynlere 26 hafta izin tanınmaktadır. Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da bu süreler de farklılık göstermektedir. Almanya bile 3 yaşına kadar izin verirken, biz ne yazık ki 8 hafta sonrası için çalışmaya dönülmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Çetin, “Günümüzün değişen koşulları, savaşlar ve pandemiler, yeni düzenlemelerin gerekliliğini ortaya koyuyor.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Kuş yavrusu 6 haftada yuvadan uçarken, çocuklarımızın 8 haftada hazır hale gelmesi mantıksız. Diğer ülkelerdeki ebeveyn izinleri ve esnek izin uygulamaları acilen ülkemizde de hayata geçirilmelidir. Avrupa, sosyal haklarımız açısından bizi kıskanırsa bu da faydalı olabilir. Üç çocuk isteyip, 8 hafta sonra işe dönmelerini istemek pek mantıklı değil. Türkiye’de de en az 3 yaşına kadar esnek ebeveyn izni uygulanması gerekmektedir. Taleplerimizi Çalışma Bakanlığı’na ileteceğiz ve tüm siyasi partilere ulaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.