Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, “Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü” çerçevesinde yargı alanında yeni bir konsept geliştirdiklerini açıkladı. SPK’nın düzenlediği “Hukuk Perspektifinde Ekonomi Okuryazarlığı Konferansı”nda konuşan Gönül, hukukun ekonomik süreçlerle ilişkisini daha iyi anlamak ve yargının finansal sistemdeki rolünü güçlendirmek amacıyla bu etkinliğin organize edildiğini ifade etti. 7 Şubat’ta Yargıda Birlik Derneği ile imzalanan protokol doğrultusunda başlatılan yeni konseptin, yargı camiasının ekonomik kararların yasal çerçeveye uygun biçimde alınmasına katkıda bulunacağını vurguladı. Gönül, küresel ölçekte piyasaların sağlıklı bir şekilde çalışmasının, ekonomik istikrarın korunmasının ve yatırım ortamının güçlendirilmesinin hukukun üstünlüğü ve yargının etkinliği ile doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Sermaye piyasalarının güvenilir bir yapıda işlemesi ve yatırımcı haklarının korunması için adalet sisteminin iş birliğine vurgu yapan Gönül, bu hususların önemine dikkat çekti.
Gönül, yapılan hukuki düzenlemelerin güncel olarak düzenleyici ve denetleyici organlar için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Dijitalleşmenin getirdiği yenilikler ile finansal suçların daha karmaşık bir hale geldiğini, bu doğrultuda geleneksel düzenleyici yaklaşımların ötesinde, dinamik ve teknoloji odaklı çözümlerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu’nun finansal piyasaların sağlıklı işlemesi adına üstlendiği rolün yanı sıra, yargı kararlarının yatırımcı güvenini ve piyasa istikrarını artırıcı nitelikte olduğunu da belirtti. Yargı mensuplarında finansal okuryazarlık bilincinin geliştirilmesinin, ekonomik süreçlerin daha etkin bir şekilde değerlendirilmesine katkıda bulunacağını söyledi. Ayrıca, Gönül bu iş birliği ve konferansın yargı kararlarında ekonomik gerçeklerin daha iyi bir şekilde yorumlanmasını destekleyeceğine inandığını ifade etti.
Yargıda Birlik Derneği Başkanı Dr. Birol Kırmaz ise, bu konferansın adalet sisteminin güçlenmesine önemli bir katkı sağladığını belirtti. Ekonomi ve hukukun iç içe olduğunu vurgulayan Kırmaz, yargı mensuplarının modern ekonomik dinamikleri göz önünde bulundurarak karar vermelerinin önemine dikkat çekti. Ekonomik bilgilerin yargı sürecine katkıda bulunacağını kaydedip, hukukun adil ve öngörülebilir olmasının toplumda güven duygusunu artıracağına vurgu yaptı.