Üroloji alanında uzman olan Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat, human papilloma virüsü (HPV) hakkında önemli bilgiler paylaştı. HPV’nin cilt teması yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu vurgulayan Bolat, “HPV virüsü, ciltten cilde geçen enfeksiyonlar olarak bilinir. Cansız yüzeylerde bir süre kaldıktan sonra tekrar temas edildiğinde enfeksiyon oluşturmaz” ifade etti.
Medicana International Samsun Hastanesi’nde görev yapan Bolat, HPV’nin insanlardan insana bulaştığını ve en çok cinsel ilişki sırasında yayıldığını belirterek, bu durumun toplumda ciddi bir sağlık problemi haline geldiğini söyledi. Bolat, enfekte bireylerin genital sıvılarının sağlıklı bir kişiye geçmesiyle virüsün yayıldığını dile getirdi. Virüs, çoğu zaman belirtilere neden olmadan vücut tarafından yok edilebilirken, bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciltte küçük siyah noktalar şeklinde kendini gösterebiliyor.
Bolat, HPV’nin bazı ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekerek, “HPV, sadece genital bölgede değil, anal, boğaz ve ağız bölgesinde de görülebiliyor. Özellikle HPV’nin bazı türlerinin kanserle bağlantılı olduğu bilinmektedir. HPV tip 16, 18 ve 45, kanser riski taşıyan gruplar arasında yer alıyor. Ancak her HPV taşıyıcısında kanser görüleceği anlamına gelmez” dedi.
HPV ile ilgili tedavi yöntemlerine de değinen Bolat, “HPV tedavisinde hastanın muayenesi yapılarak lezyonlar temizleniyor. Bazı hastalar için merhem veya krem tedavisi uygulanabilirken, büyük lezyonlar sıvı azot veya elektrikle bertaraf edilebilir. Çok büyük durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir” açıklamasında bulundu.
Bolat, HPV’den korunmak adına cinsel ilişki esnasında korunma tedbirleri alınmasını önerdi. “Başlıca dikkat edilmesi gereken, prezervatif kullanmak ancak bunun tek başına yeterli olmayabileceğidir. Çünkü virüs, korunmuş bölgelerin dışına da geçebilir” diye ekledi. Ayrıca, “Başkalarının kullandığı havlularla bulaşma olur mu?” sorusuna da yanıt veren Bolat, HPV’nin cilt temaslarıyla yayıldığını, cansız yüzeylerde virüsün kalmasının aktif enfeksiyona yol açmadığını belirtti.
Son olarak, dünyada HPV aşısının yaygınlaştığını ve Türkiye’de de bu konuda farkındalığın artırıldığını belirten Bolat, hem erkek hem de kız çocuklarının bu aşıdan yararlanması gerektiğini vurguladı. “HPV aşısı, cinsel olarak aktif erkekler için önerilir ve 45 yaşına kadar uygulanabilir. 9’lu HPV aşısı, 3 doz şeklinde uygulanır ve aşılama öncesinde hastanın enfekte olup olmadığı kontrol edilerek tamamlanır” dedi.