Bursa Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği BTÜ Konuşmaları etkinliğinin bu haftaki konuğu Haksan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülmez oldu. Gülmez, Türkiye’nin sanayi alanındaki fırsatlarının öğrenciler tarafından iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Başarıya ulaşmak için hedeflerinizi belirleyip rekabetçi yönlerinizi geliştirin” ifadelerini kullandı.
Üniversite öğrencileri, BTÜ Konuşmaları ile sektördeki uzman isimlerle buluşmaya devam ediyor. Mimar Sinan Yerleşkesi’ndeki Turkuaz Salon’da her çarşamba düzenlenen etkinliğin 4. sezonunun 33. bölümünde İbrahim Gülmez, katılımcılara “İş Dünyasında Tehditler ve Fırsatlar” konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Programa, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve çeşitli akademisyenler katıldı. Gülmez, sanayideki güncel gelişmeleri ve özel sektörün aradığı mezun profilini katılımcılarla paylaştı. Haksan Otomotiv’in Bursa Teknik Üniversitesi ile olan güçlü iş birliğine değinen Gülmez, mühendislik odaklı bölümlerin üniversite içerisinde yer almasının göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Bursa’nın özellikle otomotiv sektörü bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Gülmez, mühendislik öğrencilerinin sanayi ile olan etkileşimlerinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Bursa’daki sanayi ekosistemini anlatan Gülmez, günümüzdeki endüstriyel işlemlerin teknolojik gelişmelerle daha hızlı ve çeşitlendirilmiş hale geldiğini belirtti. 1970’lerden itibaren Bursa’nın otomotiv yatırımları ile bu alanda öncü bir şehir haline geldiğini ifade eden Gülmez, “Otomotiv sektörü, yüksek katma değer ve ihracatıyla Türkiye’nin en dinamik alanlarından biridir. Bu büyük ölçekteki sektörde eğitim alan öğrenciler olarak, bu durumu değerlendirmeli, hedeflerinizi netleştirip rekabetçi özelliklerinizi geliştirmelisiniz. Başarıya ancak bu şekilde ulaşabilirsiniz” dedi.
Sanayideki zorluklara da dikkat çeken Gülmez, “Bir başka tehdit ise, üretimin ülke dışına kayması ve global oyuncuların artışıdır. Örneğin Çin, yüksek üretim kapasitesiyle dünyanın her yerine ürün gönderebilen dev bir ekonomi haline gelmiştir. Türkiye, güçlü iş gücü ile hızlı tepki vererek, üretim yeteneğini korumakta ve bu yönüyle vazgeçilmez bir ülke kimliğini sürdürmektedir. Genç nüfusumuzun varlığı, coğrafi konumumuz ve kültürel dinamiklerimiz, ürettiğimiz ürünlerin Avrupa’da tercih edilmesine olanak tanıyor. Bu avantajları geliştirmek her birinize kendi kariyer yolunda fırsatlar yaratabilir,” diye ekledi.
İbrahim Gülmez, yapay zekanın gelecekte önemli bir yere sahip olacağını belirterek, “Yapay zeka gelişirken, bazı öğrencilerimizde ‘işsizlik korkusu’ oluşabilir. Ancak, endişeye yer yok. Yapay zeka planlama yapabilir ama insanların üretim konusundaki yetenekleri her zaman daha önemli kalacak. Yapay zeka, geliştirme süreçlerinde etkili olacak; fakat üretimde insan faktörü her zaman önde olacaktır” şeklinde konuştu.
Gülmez’in konuşmasının ardından öğrenciler, çeşitli sorular sordu. Etkinlik, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’ın Gülmez’e plaket vermesiyle sona erdi ve ardından toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.