İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programda kadınlar, geriye yönelik tüm adımlara dikkat çekmek amacıyla ‘tersine yürüyüş’ eylemi gerçekleştirdi.
Güzelbahçe Belediyesi tarafından organize edilen etkinlikte, kadın hakları ve emek mücadelesinin yeterince ilerlemediği vurgusu yapıldı. Tersine yürüyüşe katılanlar arasında Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay ve eşi Nermin Günay, CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Devrim Seyrek ile birlikte çok sayıda kadın yer aldı. İlhan Selçuk Parkı’nda toplanan binlerce kadın, sessiz bir yürüyüşe çıkarak önemli simgelerden biri olan Güzelbahçe Gece Pazarı’ndan 1. Liman’a kadar ilerledi. Yürüyüşün başlangıcında birçok kadın geri geri yürüdü. Ayrıca erkek katılımcılar, kadınlara destek vermek amacıyla mor bandana takarak dövizler taşıdı. Yürüyüşte, “Kadın hakları geriye gitmeyecek, biz buradayız” yazılı mor bayraklar ve sloganlar da yer aldı. Yürüyüş sonrası bir konuşma yapan Güzelbahçe Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Uzman Sosyolog Duygu Yılmaz, kadınların tarih boyunca birçok alanda büyük mücadeleler verdiğini belirtti. 1934’te elde ettikleri seçme ve seçilme hakkının, feminist hareketin etkisiyle genişlediğine vurgu yaparak, 8 Mart’ın eşit ve özgür bir gelecek için önemli bir mücadele günü olduğunu ifade etti.
Yılmaz, “Tersine yürüyüş, suyun akış yönüne karşı duruşumuzu ortaya koymaktı. Kadınlar geçmişten bugüne tüm mücadelelerin ön saflarında yer aldı. Bizler hakkımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Şiddet, kader değil; mücadele gerektirir” dedi.
Konuşmasına devam eden Yılmaz, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini ve kadınların eşit ve ekonomik bağımsızlıklarını elde edebilecekleri bir sistemin kurulmasının önemini vurguladı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay da, kadınların toplumun temel taşı olduğunu belirterek şiddetsiz ve eşit bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapmamız gerektiğini ifade etti.
Eylemin sonunda, kadın cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin isimleri tebeşirle yazılarak anıldı ve isimlerin üzerine su dökülerek bu mücadeleyi unutmamak adına bir anma ritüeli gerçekleştirildi. Ayrıca hayatını kaybeden tüm kadınlara saygı duruşunda bulunularak denize çelenk bırakıldı.