Güneş: Tarımda Planlı Ekim Zorunlu, Bürokratların Bilgisi Önemli

Kayseri Ziraat Odaları Birliği’nin Başkanı Abdülkadir Güneş, Ankara’daki ve tarladaki mevzuatların birbirinden ayrı olduğunu belirterek, arpa ile çavdarı ayırt edemeyen bürokratları istemediğini dile getirdi. Güneş, “Bürokratlar tarlaya geldiğinde uygun kıyafetlerini giymeli ve ektiği buğdayın türünü, arpayı, çavdarı, mısırı bilmeli. Bunlar hakkında bilgi sahibi olmayan bir bürokrat benim için faydalı olamaz” ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminde çiftçilerin ve üreticilerin öneminin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Güneş, “İnşallah çiftçilerin değerini doğru anlayacaklar. Pandemi sürecinde kimse dışarı çıkamadı ve mecburen çiftçilerin ürünlerini tükettik. Marketler önünde yağ ve un bulmak için yarıştılar. Türkiye’de buğday, ay çekirdeği ve diğer ürünler mevcut. Bu süreçten ders alanlar üreticilerin kıymetini bilecek” şeklinde konuştu.

Tarım Bakanlığı’nın yeni projeleri çerçevesinde üretim planlamasına geçildiğini belirten Güneş, “Kocasinan’da çiftçilik yapan birisi patates ekemeyecek. Bunun yerine arpa, buğday, çavdar gibi ürünler ekmesi gerekecek. Belirlenen kurallara uymayan çiftçiler destek alamayacak” dedi.

Üreticinin kazanç sağladığı yerde aracının kaybetmemesi gerektiğini vurgulayan Güneş, “Bir çiftçi patatesi tarlada 4,5 TL’ye satarken, o ürün pazarda 20 TL’ye satılıyor, bu kabul edilemez. Planlı üretim sayesinde amaçladığımız fiyatları elde edebiliriz” şeklinde ifade etti.

Tarımda sigortanın zorunlu hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, “Çiftçilerin sigorta yaptırmaları konusunda büyük zorluklar yaşıyoruz. Kayseri’de ÇKS kayıtlı arazilerin sadece yüzde 26’sında sigorta yaptırılabiliyor. Hükümetin bu konuda adım atmasını bekliyoruz” dedi. Güneş, bürokratların tarım ve zeminde olan gelişmelere ayak uydurması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorum yapın