Eskişehir Ümit Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Naim Ay, nezle ile grip arasındaki farklara dikkat çekti. Dr. Ay, “Nezle, halk arasında soğuk algınlığı olarak adlandırılırken, grip daha ağır bir seyir izler” şeklinde açıklamada bulundu.
Çocuk polikliniğinde sıkça gözlemlenen üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgiler veren Dr. Ay, bu enfeksiyonların yaklaşık yüzde 70’inin viral kaynaklı olduğunu belirtti. Viral durumlarda antibiyotik tedavisine ihtiyaç olmadığını açıklayan Dr. Ay, bakteriyel enfeksiyonlarda ise antibiyotik kullanmanın zorunlu hale geldiğini ifade etti.
Ailelerin sıkça antibiyotik kullanımından yakındığını dile getiren Dr. Naim Ay, “Aileler, ‘Yeni antibiyotik kullandık ama yine de çocuğumuz hastalandı’ diye bizlere başvuruyorlar. Ancak viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkisi yoktur. Bakteriyel eklenmeler olduğunda ise bu tedavi fayda sağlayabilir. Nezle ile grip genellikle kafa karışıklığına yol açar. Nezle, daha hafif seyrederken grip ciddi sonuçlar doğurabilir. Grip için çeşitli aşılar ve tedavi yöntemleri mevcuttur. Influenza, korona ve RSV gibi çeşitli virüsler grip yapabilirken, nezle ise sıklıkla rino virüsle ilişkilidir ve bu durum daha hafif atlatılabilir. Grip, sinüzit, bronşit gibi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.
Kış mevsiminde gripten korunma yollarına değinen Dr. Ay, grip aşısının önemine işaret ederek nezle için özel aşı bulunmadığını söyledi. Çocukları üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için önerilerde bulunan Dr. Ay, “El hijyenine özen gösterin, bağışıklık sistemlerini güçlendirin, sıvı alımını artırın, kalabalık ve kapalı alanlardan uzak durun, sigara dumanına maruz kalmamaya dikkat edin, aşı takvimine uyun, hapşırırken ve öksürürken hijyen kurallarına uyun, odanın nem seviyesini kontrol edin ve çocukların uyku düzenlerini korumalarını sağlayın. Kış ayları gelmeden önce özellikle risk grubunda olan çocuklara grip aşısının yapılmasında büyük fayda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Son olarak, hasta olan çocukların okula gitmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, “Hasta çocukların okuldan uzak tutulması, hem kendileri hem de sağlıklı arkadaşları için önemlidir. Enfekte çocukların dinlenmesi tedavi sürecinin en önemli unsurlarından biridir” diyerek sözlerini noktaladı.