Gizli Kayıtların Boşanma Davalarında Kullanımı Yasal Olarak Geçersiz!

Eşler arasındaki sadakatsizliğin ifşası, boşanma süreçlerini hızlandırmak için gizli kayıtlara başvurulmasına yol açıyor; ancak bu durum çoğu zaman beklenen sonuçları vermiyor. Avukat Buket Nurşah Tekışık, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Boşanma davalarında gizli kamera kullanarak edinilen görüntüler, hukuka aykırı delil olarak değerlendirilmekte ve mahkemelerde geçerli sayılmamaktadır” ifadesini kullandı.

Boşanma süreçlerinde, eşlerin karşılıklı sadakatsizliklerini kanıtlamak amacıyla gizli kamera ve ses kayıtları kullanılmaktadır. Fakat, özel yaşamın ihlali nedeniyle bu tür deliller geçersiz kabul edilebiliyor ve bu durum kişilerin aleyhine dava açılmasına neden olabiliyor. Avukat Tekışık, “Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2023/7996 E. 2024/5004 K. kararına göre, boşanma davaları kişilerin özel hayatıyla yakından ilgili olduğundan, tarafların sunduğu iddialar ve ispat etmeleri gereken hususlar genellikle özel alanları kapsamaktadır. Özellikle sadakat ihlali gerekçesiyle açılan boşanma davalarında, gizli kamera görüntüleri, fotoğraflar, ses kayıtları ve diğer iletişim materyalleri yaygın olarak kullanılmaktadır” dedi.

“Gizli elde edilen deliller, mahkemece kabul edilmemektedir”
Boşanma davalarında tarafların delil gösterirken sıklıkla gizli kamera kayıtlarına başvurduklarını söyleyen Avukat Tekışık, “Ancak bazı kayıtlar, diğer eşin rızası olmaksızın gizlice alınmakta ve mahkemeye sunulmaktadır. Yargıtay, bu tür delilleri hukuka aykırı görmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 189/2. maddesine göre, ‘Hukuka aykırı olarak elde edilen deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.’ Bu nedenle, davalarda elde edilen geçersiz deliller hükme esas olarak alınamamaktadır” şeklinde konuştu.

“Gizli kayıtlar davalarda delil olamaz”
Önceki Yargıtay kararlarına da değinen Tekışık, “Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 27.06.2024 tarihli 2023/7966 E. ve 2024/5004 K. sayılı kararında, ‘Erkeğin ortak konuta gizli kamera yerleştirerek aldığı görüntülerin hukuka aykırı delil olduğu ve bu delilin hükme esas alınmaması gerektiği’ ifade edilmiştir. Aynı şekilde, 25.09.2024 tarihli 2023/7928 E. ve 2024/6359 K. kararı da, ‘Kadının bilgisi olmadan ortak konuta ses ve görüntü kaydedici yerleştirilmesi suretiyle elde edilen delilin hukuka aykırı olduğu’ vurgusunu yapmıştır. Yargıtay, bu kararlarda gizli kayıtların, diğer tarafın haberi olmadan alınması durumunda kullanılamayacağını sürekli olarak belirtmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorum yapın