Sivas Medicana Hastanesi Kardiyoloji Bölümü uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, doğuştan kaynaklanan bazı kalp hastalıklarının özellikle 10-20 yaş arasında olan genç bireylerde hayati tehlikeler oluşturabileceğine dikkat çekerek, bu konunun ciddiyetini ön plana çıkardı.
Ülkemizde kalp ve damar hastalıkları, ölümlerin en yaygın sebepleri arasında yer alıyor. Son dönemlerde gerçekleştirilen halı saha maçlarında kalp krizinden kaynaklanan ölümlerin sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Genç yaş grubu için rutin kalp muayeneleri büyük önem taşıyor. Dr. İsmail Erdoğu, özellikle çocukluk döneminde gözden kaçan kalp hastalıklarının, ilerleyen yıllarda ani krizlerle kendini gösterebileceğini ifade etti. Sağlıklı görünen bir çocuğun içinde gizli bir kalp rahatsızlığının olabileceğini vurgulayarak, “Bu belirti ancak düzenli kalp muayeneleri ile anlaşılabilir,” dedi.
“Yeni nesil sporcuların taranması şart”
Gelişen teknoloji ve artan spor yapma alışkanlıkları ile birlikte, çocuklarda kalp krizi vakalarının daha sık yaşandığına dikkat çeken Dr. Erdoğu, “Geniş bir tarama yapmadan, gençlerin spor yaparken ani ölümlerle karşılaşması mümkün. Göründüğü kadar sağlıklı olan bir çocuğun kalbinde potansiyel tehlikeler bulunabilir. Belki de belli bir darlığı olan bir kalp kapağı ya da delik olan bir kalp bu durumda sorumludur. Eğitim ve spor öncesi kalp kontrolleri kesinlikle önerilir. Doğuştan gelen bazı kalp rahatsızlıkları, bu yaş grubunda hayatı tehdit edebilir. Ani ölümler her zaman damar tıkanıklar ile ilgili olmayabilir; kalp yüzeyinde, kasında ve kapakçıklarında yaşanan sorunlar da bu sonuca yol açabilir,” şeklinde konuştu.
Halı saha futbolunun kendileri için önemli olduğunu dile getiren üniversite öğrencisi Mehmet Kurtboğan ise, “Halı sahada futbol oynamak bizim için vazgeçilmez bir aktivite. Neredeyse her gün arkadaşlarımla iftardan sonra maç yapıyoruz. Halı saha maçlarındaki ölüm oranları üzücü, ama futbol oynamaya devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.