Gaziantep’te 50 Yıldır Süregelen Elekçilik Mesleği Yok Olma Tehdidiyle Karşı Karşıya

Gaziantep’in Bakırcılar Çarşısı’nda 50 yıldır elekçilik yapan Mehmet Ekşiler, teknolojinin gelişimi nedeniyle mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Geçmişte un fabrikalarında yoğun olarak talep edilen eleklerin günümüzde tercih edilmediğini belirten Ekşiler, günde 200-300 elek üretebildiği dönemin şimdi geride kaldığını ve şu an yalnızca 10 adet elek yapabildiğini dile getirdi. Geleneksel el sanatlarının teknolojinin karşısında zayıf kaldığını vurgulayan usta, eleman yetiştirememesi sonucunda mesleğin tehdit altında olduğunu kaydetti.

“Eğer bu mesleğe sahip çıkan olmazsa, yok olma sürecine girecek” diyen Ekşiler, elekçilikte büyük bir sıkıntı yaşandığını söyledi. “Yeni çırak ve kalfa bulmakta zorlanıyoruz. Kendi çocuklarımız bile bu mesleği devam ettirmiyor. Uzun süre az da olsa ilgi görülse de, önümüzdeki birkaç yıl içinde mesleği icra eden kimse kalmayacak. Geçmişte un fabrikalarında elek kullanımı yaygındı fakat şimdi elenmiş un doğrudan fabrikalara ulaşmakta, bu da eleklerin tercih edilmemesine yol açıyor. Önceden 200-300 elek üretebiliyorken, artık bu sayı sadece 10’a düştü” şeklinde konuştu.

Elekçilik mesleğinin tarihçesine de değinen Ekşiler, “Elekçilik, yaklaşık bir asır önce ortaya çıktı. Önceleri yoğurt süzmek için tülbentler kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu tülbentlerin yerini elekler aldı ve meslek bu şekilde başladı. Fakat şimdi biz bile elek yapmayı bırakmış durumdayız ve daha çok alım-satım ile ilgileniyoruz. Çünkü mesleği sürdürebilecek kimse yok. Kendi çocuklarımız bile bu işi yapmak istemiyor” diye ekledi.

Yorum yapın