Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak Gaziantep’in 151 bin 728 ton üzüm üretimi ile Türkiye genelinde 5’inci sırada bulunduğunu duyurdu. Karayılan, çiftçilerin üzüm yetiştiriciliği ve pekmez üretimi süreçlerinde desteklenmesi amacıyla 7 milyon TL bütçeli ‘GAP Bölgesinde Bağcılığın Geliştirilmesi’ projesini hayata geçireceklerini belirtti.
Bu yıl üzüm üretiminde artış hedefleyen Gaziantep, ülke genelinde en fazla üzüm üreten iller arasında yer alıyor. Çiftçilerin yanında olduklarını vurgulayan Karayılan, “İlimiz 162 bin dekarlık bağ alanına sahip olup, tarım arazilerinin yüzde 8’inde bağcılık faaliyetleri yürütülmektedir. TÜİK verilerine göre, bu sene 151 bin 728 tonluk üretim gerçekleştiren ilimiz, 5. sırada yer alıyor. Yörede en fazla yetiştirilen üzüm çeşitleri arasında Hönüsü, Dökülgen, Dımışkı, Kilis Karası, Hatun Parmağı, Kabarcık ve Besni yer almakta. Bu üzümler, sofralık olarak tüketilmelerinin yanı sıra, kurutmalık, şıralık, pekmez, sucuk, bastık ve pestil gibi çeşitli ürünlere de dönüştürülüyor. Üzüm üretimi çoğunlukla İslahiye ilçesinde yoğunlaşırken, Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli gibi ilçelerde de önemli miktarda üretim yapılmakta. Ayrıca, kurutmalık üzüm ile pekmez ve pestil üretimi gibi ürün grupları geniş bir alanda yer buluyor. Ancak mevcut yöntemler nedeniyle pekmez ve pestil üretimi esnasında üzümler el ile eziliyorken, bu durum çiftçiler için büyük bir iş yükü oluşturuyor” dedi.
Karayılan, “El emeği ile yapılan pekmez ve pestil üretiminde alternatif bir çözüm olarak üzüm sıkma makineleri devreye alınacak. Bu makineler, çiftçilerimize iş gücü, zaman ve emek açısından büyük avantajlar sağlayacak. Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın direktifleri ve Vali Kemal Çeber’in liderliğinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in destekleriyle yürütmekte olduğumuz bu proje, il müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilmekte olup, yaklaşık 7 milyon TL bütçe ile uygulanacaktır. Proje kapsamında 185 üreticiye yüzde 75 hibe ile üzüm sıkma makineleri, budama makasları ve motorlu sırt pülverizatörleri temin edilecektir. Projeye, GAP Bölge Kalkınma İdaresi de destek vermektedir. Çiftçilerin proje bütçesinin yüzde 25’ini karşılamasının ardından geri kalan tutar GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilecektir. Proje süresince teknik personelimiz ve Büyükşehir Belediyesi tarımsal hizmetler birimi, çiftçilerimize bağcılık ile ilgili eğitimler verecektir. Hedefimiz, mevcut üretim yöntemlerini geliştirerek teknolojik yaklaşımlar ile üretimi artırmaktır. Çiftçilerimizin deneyimleri, eğitimlerle zenginleştirilirken, sağlanan ekipmanlarla da desteklenmiş olacaktır” şeklinde konuştu.