Eskişehir’de ticari taksi sürücüleri, taksilere kamera taktırma zorunluluğu ve güvenliği artırmak için yürürlüğe girecek olan yeni yasal düzenleme hakkında yorumlarda bulundu. Yeni düzenlemeye göre, 1 Mart tarihinden itibaren ticari taksilerin güvenlik kamerası ile donatılması zorunlu hale getirildi. Bu kurala uymayan taksilerin araç muayenesinden geçemeyeceği ve çalışamayacağı belirtildi. Yeni yasaya göre, takılacak kameraların sürücü koltuğu dâhil olmak üzere aracın içini ve gidiş yönünü kaydedebilmesi gerekiyor. Sadece Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından erişilebilecek olan kayıt sistemi ile hem taksi sürücülerinin hem de yolcuların güvenliği sağlanmayı hedefliyor. Eskişehir’deki taksi sürücüleri, yeni yasayla ilgili düşüncelerini anlatarak, bu durumun hem sürücüler hem de yolcular açısından olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirdi.
Ömer Şen, konuyla ilgili “Bu işi yaklaşık 30 yıldır yapıyorum ve aynı zamanda durak başkanıyım. Durak olarak hazırlıklarımızı sürdürüyoruz, mecburen kameraları taktırmak zorundayız yoksa muayeneden geçemeyeceğiz. Müşterilerin araç içindeki davranışları belirsiz olabiliyor, bu nedenle kamera kayıtları çok yararlı olacaktır. Ayrıca güvenlik açısından da büyük fayda sağlayacak; iftiraya veya saldırıya uğradığımızda durumu kanıtlamak daha kolay olacak” şeklinde konuştu.
Kamera maliyetlerinin taksicilere zorluk çıkarabileceğini dile getiren Şen, “Farklı fiyatlar gündemde, arkadaşlarımıza sorun çıkmadan tüm taksicilerin kameralarını taktırmalarının herkes için yararlı olacağını düşünüyorum. Her gün böyle bir durum yaşanmayabilir ama bir gün mutlaka böyle bir duruma ihtiyaç duyulacak” şeklinde ekledi.
Şenol Pakol ise, taksinin özel bir taşıma aracı olduğunu ve bazı müşterilerin kameraya alınmak istemediğini vurguladı: “Herkes taksilere her gün biniyor ancak görüntü alınıp alınmaması konusunda herkes aynı fikirde değil. Örneğin, önemli bir telefon görüşmesi yaparken ya da görünmek istemiyorsanız, ‘Taksinin içinde kamera var mı?’ diye soruyorsunuz. Bu nedenle, özellikle bireysel kullanımlarda bazı müşteriler kameradan rahatsız olabiliyor.”
Pakol, zorunlu kamera sisteminin güvenlik sorunlarını çözümleyeceğine inanmadığını ifade ederek, “Genelde olay olduktan sonra kameralar kontrol edilir, birisi öldükten sonra kameradan güvenlik sağlanamaz ki. İzmir’deki durumu hatırlayın; olaydan sonra bakıldı. Şu an için doğrudan bir bilgi yok ama yasanın çıktığını biliyoruz ve sonuçlarını bekliyoruz” dedi.
Murat Yıldırım ise yeni düzenlemenin olumlu sonuçlar doğuracağına ve iki taraf için de faydalı olacağına inandığını belirtti: “Güvenlikten ziyade, kaza durumlarında da önemli olacağını düşünüyorum. Ayrıca acil durum butonunun olması da çok önemli. Eskişehir’de çok fazla olay olmuyor ama genel olarak bu uygulamanın yararlı olacağına inanıyorum. Bazı arkadaşlar kamera fiyatlarını 25-30 bin civarında paylaştı. Kameralar taksi sahipleri tarafından takılacak ve bizlerden bir talep yok, müşterilerle henüz görüşmedik ama muhakkak kendilerini güvende hissetmeleri açısından olumlu bir durum olacağından eminyim. Henüz resmi bir bildirim almadık ama yasa Ekim ayında çıktı, uygulamaya geçmesini bekliyoruz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.