Van’da yapılan koruma önlemleri ve sıkı denetimler sayesinde inci kefali popülasyonu, Van Gölü’nün yanı sıra Erçek Gölü’nde de artış gösterdi ve bu durum balıkçıları sevindirdi.
Erçek Gölü, Türkiye’deki 453 kuş türünün yarısını barındırmasıyla dikkat çekiyor ve bu olumlu gelişmeler ışığında inci kefalinin yeni yaşam alanı haline geldi. 1985 yılında inci kefali yavrularının bırakıldığı bu gölde, avlanmaya uygun yaklaşık 180 ton balık mevcut. Yerinde yapılan çalışmalar sayesinde, yerel halkın önemli bir geçim kaynağı haline gelen gölde, üç balıkçı kooperatifi faaliyet gösteriyor.
İpekyolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ercan Karahan, Erçek Gölü’ndeki balıkçılara bir ziyaret gerçekleştirerek, onlara bol kazançlar diledi. 1980’lerin başlarında başlayan balıklandırma çalışmalarının ardından, Erçek Gölü’nde büyük bir balık popülasyonu oluştuğunu belirten Karahan, “Erçek Gölü, Van Gölü’nde avlanan inci kefali için kritik bir üreme alanı olmuştur. Özellikle sıkı denetimler ve bilinçli avcılıkla birlikte, göldeki balıklar daha iri ve lezzetli hale gelmiştir” şeklinde konuştu.
Karahan, ayrıca, Erçek Gölü’nde balıkçılık faaliyetlerinin 3 kooperatif aracılığıyla yürütüldüğünü ve her gün üç tekne ile 2 tona yakın balık avlandığını da sözlerine ekledi. Toplam avlanabilir balık stoğunun 180 tona ulaştığını vurgulayan Karahan, “Bugün de balıkçılarımızı ziyaret ettik, onlara kolaylıklar diledik. Avlarımız oldukça bereketli geçiyor. Erçek Gölü balıkları, boyut ve lezzet açısından Van Gölü balıklarından daha üst düzeyde. Bu da Erçek balığının popülaritesini artırıyor” dedi.
Yaklaşık altı yıl balıkçılıkla ilgilenen Mehmet Salih Gencer, bu yıl balık veriminin oldukça iyi olduğunu belirterek, “Bu yıl verim çok güzel ve balıklar büyük. Daha önce 120-150 gram civarında olan balıklarda, şimdi 230-300 gram arası avlıyoruz. Zaman zaman 300 ile 500 kilo arasında balık yakalıyoruz” ifadelerini kullandı.