Enerjisa Enerji, “İşimin Enerjisi” projesi kapsamında gerçekleştirdiği güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarıyla 2024 yılında Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası’na önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor.
2018 yılından bu yana sürdürülen “İşimin Enerjisi” projeleri, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğini bir araya getiriyor. Güneş enerjisinden enerji verimliliği uygulamalarına, rüzgâr enerjisinden kojenerasyona kadar çok çeşitli yenilikçi çözümler sunan Enerjisa Enerji, bu hizmetleri kamu kuruluşları ve özel sektör firmalarının kullanımına açıyor.
Enerjisa Enerji’nin Enerji Performans Sözleşmesi (EPS) modeli sayesinde, işletmeler yeşil dönüşüm süreçlerinde finansman bulmak, insan kaynağı ayırmak veya performans takibi yapmak zorunda kalmıyor. Profesyonel ekibin yürüttüğü fizibilite çalışmaları sonrasında tüm izin ve kurulum süreçlerini üstlenen Enerjisa, sözleşme süresince performans izleme, bakım ve onarım hizmetlerini yerine getirerek projelerin etkinliğini garanti altına alıyor.
Güneş enerjisinden beslenen santraller sayesinde, GES projelerinin toplam kurulu gücü 102,4 MWp’ye ulaşacak. Bu kapasite, yıllık yaklaşık 152 bin MWh elektrik üreterek 86 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor. Enerjisa, fosil yakıtlardan elde edilen temiz enerjiye geçişin sağlık ve çevre üzerindeki olumlu etkilerini vurgularken, yıllık 95 bin ton karbon emisyonunu da önlüyor.
Türkiye’nin ve Birleşmiş Milletler’in sıfır emisyon hedefinde en büyük katkıyı yenilenebilir enerji yatırımları sağlayacak. G20 ülkeleri arasında yenilenebilir enerjide 7. sırada yer alan Türkiye, potansiyelini artırmak amacıyla 2030’a kadar yatırımlarını hızlandırmayı planlıyor.
2000 yılında toplam elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji oranı yüzde 25 iken, bu oran şu anda yüzde 50 seviyelerine yaklaştı. Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, Türkiye’nin enerji dönüşümü için rekabet gücünü artırmasının gerekliliğine dikkat çekti. Pınar, Türkiye’nin enerji ithalatı için 950 milyar dolar harcadığını ve dış ticaret açığını azaltmak için yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.
Pınar, yenilenebilir enerji alanındaki net hedeflerin ve taahhütlerin de önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin her yıl 7 bin 500-8 bin megavat kurulu güce ulaşması gerektiğini belirtti. Enerjisa Enerji’nin sürdürülebilir bir gelecek için sorumluluğunun farkında olduğunu ve temel hedefler doğrultusunda hız kesmeden çalışmaya devam edeceğini yineledi. Bu bağlamda, kendilerine destek veren tüm kamu ve özel sektör ortaklarına teşekkür etti.