Özel Sular Akademi Hastanesi’nin diyetisyeni Merve Kapudere Demirciler, enerji içeceklerinin uzun vadede sağlığa olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade ederek, bu içeceklerin içerdiği yüksek kafein ve şekerin kalp hastalıkları açısından risk oluşturduğunu dile getirdi.
Gençler arasında popülaritesini artıran enerji içecekleri, uzmanlar tarafından dikkatle izleniyor. Yüksek kafein ve şeker oranları nedeniyle bu içeceklerin kullanımı, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Şekerin aşırı tüketiminin gereksiz kalori alımına yol açarak obezite, insülin direnci ve tip 2 diabetes mellitus riskini artırdığı belirtiliyor. Ayrıca, diş sağlığı için zararlı olan bu içecekler, diş çürümesine katkıda bulunarak ağız hijyenini tehdit ediyor. Kalp sağlığını da hiçe sayan enerji içeceklerinin yüksek kafein içeriği, kalp atışlarının hızlanmasına sebep olarak çarpıntı, tansiyon dengesizlikleri ve kalp krizi riskini artırabiliyor.
Kapudere Demirciler, kalp rahatsızlığı olan bireylerin yanı sıra gençlerin de bu içeceklerden kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Bunun yerine doğal meyve suları, bitki çayları ve su görünümündeki alternatiflerin tercih edilmesinin sağlıklı bir yol olduğunu kaydetti. Ayrıca, günlük enerji seviyesinin yapılabilecek dengeli beslenme, yeterli uyku ve fiziksel aktivite ile doğal yollarla artırılabileceğine dikkat çekti. Demirciler, “Enerji içeceklerindeki yüksek şeker ve kafein oranları, vücutta pek çok zararlı etki yaratabiliyor. Aşırı kafein kullanımı, uyku bozuklukları, anksiyete ve mide problemlerine yol açarken, yüksek şeker alımı da obezite ve diyabet gibi hastalıkların riskini artırıyor. Mide rahatsızlıkları, gastrit ve ülser gibi sorunlara neden olabiliyor. Biz hastalarımıza genellikle bu tür içeceklerden kaçınmalarını öneriyoruz çünkü kalp sağlığını da olumsuz etkiliyor; bu da kalp krizi riskini beraberinde getiriyor. Ayrıca, diş çürüğü riskini artırdığı da göz ardı edilmemelidir. Kesinlikle 18 yaş altındaki bireylere bu içecekleri tavsiye etmiyoruz” şeklinde konuştu.