Endoskopik Ultrasonografi (EUS), sindirim sistemi hastalıklarının detaylı bir şekilde incelenmesini sağlarken, sindirim kanserinin yerleşim alanı, yayılımı ve diğer organlarla ilişkisini milimetrik bir hassasiyetle belirlemekte önemli bir rol oynamaktadır. Bursa Hayat Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Sami Evirgen, EUS’un kanser teşhisi ve evrelemesi konusunda kritik bir araç olduğunu belirtti.
Birçok tıbbi görüntüleme cihazının yağ dokusu, cilt kalınlığı ve bağırsaktaki gaz gibi faktörlerden dolayı sınırlı kalabildiğini ifade eden Dr. Evirgen, “Geleneksel ultrason yöntemleri, karın bölgesi muayenesinde bu tür engellerle karşılaşabilir. Ancak EUS, bu tür engelleri aşarak daha net ve ayrıntılı görüntüler elde edilmesine olanak tanır. BT ve MR gibi diğer görüntüleme yöntemlerinin bazı durumlarda yetersiz kaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle EUS, sindirim kanserlerinin tanı ve tedavisinde devrim niteliğinde bir yeniliktir” dedi.
Dr. Evirgen, EUS’un kanser hastalarının evreleme sürecindeki önemine dikkat çekerek, “Yemek borusu, mediasten, mide, on iki parmak bağırsağı, karaciğer, safra kesesi ve pankreas kanserlerinin evreleme sürecinde, kanserin derinliğini değerlendirmek ve damar ile lenf bezlerinin tutulumu hakkında bilgi edinmek için kritik bir yöntemdir. Bu evreleme, hangi tedavi yönteminin (cerrahi veya kemoterapi) uygulanacağına karar vermek açısından çok büyük bir önem taşır,” şeklinde konuştu. Ayrıca, pankreatit hastalarının komplikasyonları ve tesadüfi olarak keşfedilen pankreas kistlerinin yönetiminde EUS’un faydalı olduğunu da ekledi.
EUS’un özellikle, infiltratif hastalıkların tanısında ve her tür sindirim organının kanser evrelemesinin belirlenmesinde kullanıldığını belirten Dr. Evirgen, “Bu yöntem, yemek borusu, mide ve ince bağırsaktaki lezyonların tanısı ve tedavi planlarına dahil edilmesinde de oldukça faydalıdır. İşlem genellikle anestezi olmadan, 30 dakika ile 1 saat arasında sürer ve hastalar işlemin ardından aynı gün taburcu edilebilir,” dedi. Ayrıca, mediasten lezyonları ve pankreas kistleri için biyopsi öncesinde antibiyotik kullanımı önerildiğini sözlerine ekledi.
Biyopsi işlemi sırasında EUS’un genellikle ciddi yan etkilere yol açmadığını söyleyen Dr. Evirgen, “Ancak EUS eşliğinde biyopsi yapılan hastalarda, her prosedürde olabileceği gibi, nadir de olsa hayati tehlike oluşturan komplikasyonlar gelişebilir. Kanama, enfeksiyon ve pankreas iltihabı gibi problemler sık görülen komplikasyonlardır,” açıklamalarında bulundu.