Sivas’ta 25 yıl boyunca imamlık yapmış olan emekli imam, ticarethane sahibi olarak çeyiz sektöründe önemli bir yer edinmiş durumda. Uzun yıllar esnaflık yapan Davut Ata, ticaretin de imamlık gibi insanlara doğru yolu göstermenin bir parçası olduğunu ifade ediyor.
1982 yılında Sivas’a atanan ve burada görevine devam eden emekli imam, çeyiz işine nasıl girdiğini anlattı. Denizli’den getirdiği çeyiz ürünlerini, köylerdeki kadınlarla buluşturarak ticaret hayatına ilk adımını attığını belirten Ata, ticarette de dürüstlüğü temel bir ilke olarak benimsediğini dile getirdi. İmamlık döneminde edindiği değerleri ticaretine de yansıtan Ata, “25 yıl boyunca insanların doğru yolda ilerlemeleri için çabaladım. Aynı anlayışla ticaret yapmaya başladım. Müşterilerime kaliteli ürünler sunarak ve onları aldatmamaya özen göstererek ilerledim. Ticaret, aynı zamanda Peygamberimizin de uğraş verdiği bir alan. Dürüst çalıştığınız sürece başarıyı yakaladığınızı gözlemledim” diye konuştu.
Ayrıca, Davut Ata, memur maaşı ile yedi çocuğunu okutmanın zorluğuna değinerek, “Eşim de Sivaslı ve evlendikten sonra burada ailemizi kurduk. Yedi çocuğumuz var; altı kızımı evlendirdim, bir oğlum şimdi üniversite okuyor. Eşim, Kur’an kursu öğreticiliği yapıyor ve birçok hafız yetiştirdi. Memur maaşıyla bu kalabalık aileyi desteklemek çok zordu, dolayısıyla ticaret bizim için büyük bir yardımcı oldu ve çocuklarımızı daha iyi bir şekilde yetiştirmemizi sağladı” açıklamasında bulundu.
Davut Ata, müşterilerinin uzun yıllar kendisinin imam olduğunu öğrendiğinde yaşadıkları şaşkınlığı dile getirerek, “İşime başladığım dönemde geçmişimi gizlemeye özen gösterdim çünkü bunun insanlar tarafından yanlış anlaşılabileceğini düşündüm. Hala, yıllardır alışveriş yapan bazı müşterilerim 15 yıl sonra benim imam olduğumu öğreniyor. Bir arkadaşım ‘Hocam’ diye hitap edince, müşteriler soruyor: ‘Sen hangi hocasın?’ Ben de eskiden camide çalıştığımı söyleyince çok şaşırıyorlar. Birçok müşterim, belki de benim emekli bir imam olduğumu bilmiyor. Bunun öğrenilmesi durumunda takdirlerini dile getiriyorlar, çünkü çeyiz işi ciddi emek ve mücadele isteyen bir alan. Özellikle nevresim üzerine yoğunlaşarak, müşterilerimizin taleplerine göre dikim yapıyoruz. Nüfus arttıkça çeyiz mağazalarının sayısı da artıyor. Ama biz işimizi düzgün yaptığımız sürece Allah’ın da bereketini görüyoruz” şeklinde konuştu.