Elazığ’da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, kentin ‘beyaz altın’ olarak adlandırılan badem şekerinin üretim süreci hız kazandı. Bu yıl da her yıl olduğu gibi Ramazan öncesi 2 torba badem şekeri üretilirken, Ramazan ayında bu rakam günlük 13 torbaya ulaştı.
Osmanlı döneminden bugüne kadar gelen bir gelenek olan Elazığ badem şekeri, bu ay boyunca neredeyse her evde yer buluyor ve yurt dışına da ihraç ediliyor. Normal zamanlarda üretimi oldukça az olan bu özel tatlı, Ramazan süresince rekor seviyelere çıkıyor. Üretim ve tüketim oranlarının yaklaşık 10 kat arttığı bu dönemde, ustalar yoğun bir çalışma temposuna giriyor. Kilogramı 300 liradan satılan yerli badem kullanılarak yapılan bu tatlı, yaklaşık 3 saat içerisinde hazırlanıyor. Badem, ilk olarak 1 saat kavruluyor, ardından 2 saat boyunca özel kazanda şekerleniyor. İftar sonrası kan şekerini dengelediği düşünülen badem şekerine vatandaşların ilgisi oldukça fazla.
İşletme sahibi İmam Gündoğdu, Elazığ’ın badem şekerine halk arasında ‘beyaz inci’ dendiğini ifade ederek, “Ramazan ayında badem şekerine talep artıyor. Geçen yıl bu ürünün fiyatı 250 lira iken, bu yıl 300 liraya satışa sunuluyor. Badem şekerini iftar sofralarında ve çayın yanında tüketmek için tercih ediyoruz. Badem şekerini yaparken yerli badem ve şeker kullanıyoruz; bu yüzden şeker miktarını abartmamaya özen gösteriyoruz” dedi.
Badem şekerinin Ramazan’daki popülaritesini vurgulayan ustalardan Coşkun Ceylan ise, “Badem şekerine olan ilgi, iftarların vazgeçilmez bir unsuru olmasından kaynaklanıyor. Oruçlu geçen günler, insanların tatlı ihtiyacını artırıyor. Geleneksel bir lezzet olan badem şekerinin talebi oldukça yoğun. Üretim sırasında az şeker kullanmak, bu ürünü daha sağlıklı kılıyor. Ramazan öncesi 2 torba yerine, şimdi günde 12-13 torba badem şekerine ulaşıyoruz ki bu da ortalama 500 kilogram badem şekeri demek” şeklinde konuştu.