Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, sendikanın yayımladığı rapor aracılığıyla Türkiye’nin eğitim sisteminin mevcut durumu, eğilimleri ve uygulamalarını sistematik ve veri odaklı bir bakış açısıyla ele aldıklarını ifade etti. “Eğitime Bakış 2024: İzleme ve Değerlendirme Raporu” doğrultusunda konuşan Miran, Türkiye’nin yüksek gelirli 38 ülkeyi kapsayan OECD düzeyindeki eğitim sistemiyle kıyaslandığını belirtti. Miran, Türkiye’deki okul yöneticileri ve öğretmenlerin maaşlarının OECD ülkeleri ortalamasının altında olduğunu ve öğrenci başına düşen harcama miktarının da bu ülkelerden düşük olduğunu vurguladı.
Eğitim Bir Sen Genel Merkezinin 2016’dan bu yana süregelen izleme projesinin 9. kez yayımlandığını ifade eden Miran, Türkiye eğitim sistemine yönelik mevcut eğilimler ve uygulamaların sistematik ve veri temelli bir yaklaşım ile değerlendirildiğini dile getirdi. Eğitimin niteliğini etkileyen unsurların başında maaşların geldiğine dikkat çeken Miran, “Eğitime Bakış 2024 Raporu’na göre, Türkiye’de öğretmenlerin kariyer başlangıçlarında aldıkları maaşlar OECD ortalamasının biraz üzerindedir. Ancak 15 yıl sonunda maaşları OECD ülkeleri ortalamasının altına gerilemektedir” açıklamasında bulundu.
Öğrenci başına harcamalar konusunda Türkiye’nin Meksika’dan sonra en düşük harcama yapan ülke olduğunu belirten Miran, satın alma gücü paritesine göre Türkiye’nin yıllık 4,219 dolar harcadığını, OECD ülkeleri ortalamasının ise 11,703 dolar düzeyinde olduğunu aktardı. Türkiye’nin bu anlamda oldukça geri kaldığını ifade etti.
Ayrıca raporda öğretmen atama sayılarında belirgin bir düşüş yaşandığını belirten Başkan Miran, 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleşen yaklaşık 50 bin öğretmen atamasının, 2017, 2022 ve 2024 yıllarında 20 bin seviyesine düştüğünü söyledi. 2018 ve 2023 yıllarında 45 bin, 2019 ve 2020 yıllarında 40 bin, 2021 yılında ise 35 bin öğretmen ataması gerçekleşmiştir. Son yıllarda atama sayılarında belirgin bir azalma olduğu dikkat çekiyor.
Miran, Eğitime Bakış 2024 Raporu’nda sevindirici bir gelişme olarak kadın öğretmen oranındaki artışa da değindi. Son on yıl içinde kadın öğretmen oranında yüzde 7’lik bir artış yaşandığını belirten Miran, 2023/24 eğitim-öğretim yılında toplamda 1 milyon 168 bin 896 öğretmenin görev yaptığını söyledi. Bu öğretmenlerden 175 bin 499’unun özel kurumlarda çalıştığını belirten Miran, eğitim fakültelerine giren öğrencilerin büyük çoğunluğunu kızların oluşturduğunu ve bu durumun önümüzdeki yıllarda kadın öğretmen oranının artmaya devam edeceğini gösterdiğini ifade etti.