Ege Üniversitesi’nden yenilikçi 3D baskı ile elektrokimyasal biyosensör projesine TÜBİTAK desteği

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı’nda görevli olan Prof. Dr. Pınar Kara’nın liderliğinde yürütülen “3 Boyutlu Baskı Teknigi (3D Printing) ile Üçlü Elektrot Tasarımı, Geliştirilmesi ve Elektrokimyasal Biyosensör Uygulaması” isimli proje, TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı çerçevesinde desteklenmek üzere kabul edildi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi tebrik etmek amacıyla ekibi makamında ağırladı. Budak, “TÜBİTAK’ın çeşitli programlarında liderlik eden, tam akreditasyona sahip ve öğrenci odaklı olan araştırma üniversitemiz, en fazla proje geliştiren ve kabul ettiren üniversitelerden biri olma özelliğini sürdürüyor. Prof. Dr. Pınar Kara’nın yönettiği proje de desteklenen projelerimiz arasında yer alıyor. Başarılarının devamını diliyorum,” şeklinde açıklama yaptı.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Pınar Kara, “Bu proje ile 3D baskı teknolojisi kullanılarak geliştirilecek üçlü elektrot sistemi, mutasyonların ve genetik ile mikrobiyolojik hastalıkların tanısında biyosensör teknolojisi açısından önemli bir gelişme sağlayacak. Böylelikle, hasta başı analiz (POC-Point of Care) sistemlerinin tasarımında yeni bir kapı açılacak. Hedefimiz, mevcut kullan-at elektrotlara kıyasla daha uygun maliyetli, üretimi kolay ve hızlı bir alternatif geliştirmek. Ayrıca, bu prototipi, enfeksiyonlardan kaynaklanan hastalıkların hızlı takibine yönelik piyasada kullanılabilir bir ürün haline getirmek istiyoruz. Bu ürün, akademik çalışmalar ve biyoteknolojik firmalar için önemli bir kazanım sağlayacaktır,” şeklinde bilgi verdi.

Projede Prof. Dr. Pınar Kara’nın yanında Doç. Dr. F. Ferda Yılmaz, Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Ali Ege, Dr. Marina Serin, Sezin Yüksel ve Fatma Selen Günden yer almaktadır.

Yorum yapın