Düzce Üniversitesi’nde “Çanakkale Zaferi” Konulu Anma Programı Düzenlendi

Düzce Üniversitesi’nde, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ve Eğitim Fakültesi iş birliğiyle “Çanakkale Zaferi” konulu bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda yapıldı ve Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, akademik kadro ve öğrenciler tarafından katılım gösterildi. Program, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin sunmuş olduğu müzik konseri ile başladı. Müzik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Yücel, öğretim elemanları ve öğrencilerin etkileyici türkülerle izleyicilere duygusal anlar yaşattığı bu bölüm, büyük bir ilgi gördü. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç; Çanakkale Zaferi’nin 100. yılına vurgu yaparak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitleri rahmetle andıklarını dile getirdi. 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı üzerine analizlerde bulunan Genç, bu ruhun daha da güçlenmesi dilekleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmanın ardından etkinliğin panel kısmına geçildi. Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabit Dokuyan moderatörlük yaparak, bu organizasyonun amacını şehitleri anmak ve zaferi kutlamak olarak belirtti. İlk panel konuşmasını Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Furkan Külünk “Çanakkale Cephesinde Hava ve İstihbarat Teknolojileri” üzerine yaparak, Osmanlı’nın 1911-1912 yıllarında havacılığa ilişkin çalışmalara başladığından, dönemin pilot eğitimleri için öğrencilerin Almanya ve Avusturya’ya gönderildiğinden bahsetti. Külünk, ayrıca Osmanlı ve İngiltere’nin savaş teknolojileri ile ilgili görsel malzemeler sunarak bilgi aktardı.

Bir diğer panel konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Emine Şahin ise “Çanakkale Cephe Gerisindeki Sağlık Hizmetleri” başlıklı sunumuyla katılımcılara önemli bilgiler verdi. Şahin, Çanakkale Savaşları sırasında ve sonrasında yaşanan sağlık hizmetlerini detaylandırarak, ilk müdahalelerin nerelerde yapıldığı ve o dönemdeki sağlık hizmetlerinin genel durumuna dikkat çekti. Sunumunu tarihi görsellerle destekleyen Şahin, savaşın cephe gerisindeki kahramanları da anlattı.

Etkinlik, Eğitim Fakültesi’nden öğrenci Rabia Demirci’nin “Çanakkale Şehitlerine” isimli duygu dolu şiirinin okunmasıyla devam etti. Program, belge takdimi ile sona erdi.

Yorum yapın