Dünya Tüberküloz Günü’nde Dr. Zahide Alaçam, Verem Hastalığının Tedavi Edilebilir Olduğunu Vurguladı

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Alaçam, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla önemli bilgiler paylaştı. Alaçam, tüberkülozun doğru ve etkili tedavi yöntemleriyle tamamen yenilebileceğini vurguladı. Halk arasında verem olarak bilinen bu hastalığın, insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade eden Alaçam, geçmiş dönemlerde tüberkülozun büyük salgınlara yol açtığını belirtti. Uzm. Dr. Alaçam, bu hastalığın halen dünya genelinde ölüme neden olan enfeksiyonlar arasında önemli bir yere sahip olduğunu aktardı. Tüberkülozun, mycobacterium tuberculosis adlı bakteriden kaynaklanan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu dile getiren Alaçam, bu mikrobu ilk kez 24 Mart 1882’de Robert Koch’un mikroskopla tespit ettiğini ve bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü’tarafından 1996 yılından itibaren bu günün ‘Dünya Tüberküloz Günü’ olarak kutlandığını hatırlattı. Bu günde, tüberküloz hakkında farkındalığın artırılması amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir.

Dr. Alaçam, tüberkülozun en çok akciğerleri etkilediğini ve dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin bu bakteriden enfekte olduğunu ifade ederek, hastalığın tüm organ ve dokuları etkileyebilen, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir bulaşıcı hastalık olduğunu belirtti. Enfeksiyonun yalnızca solunum yoluyla, hasta bireyin öksürmesi veya hapşırmasıyla yayıldığını söyleyen Alaçam, sağlıklı bireylerin bu damlacıkları soluyarak bakteriyi alabileceğini vurguladı. Dünya genelinde yaklaşık her dört kişiden birinin bu mikrop ile karşılaştığını ve kişinin bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar veya kötü alışkanlıklar söz konusu olduğunda mikrobun aktif hale gelerek hastalığa yol açtığını açıkladı.

Bulaşma yollarından bahseden Alaçam, hastalığın sadece solunum yoluyla yayıldığını ve kaşık, çatal, yastık gibi eşyaların kullanılmasının bulaşmasına neden olmadığını belirtti. Sadece hasta bireylerle sürekli temas halinde bulunanların risk taşıdığını aktaran Alaçam, eğer hastalık tedavi edilmezse organ hasarlarına yol açabileceğini ve ölümle sonuçlanabileceğini ifade etti. Ancak 1940’lardan bu yana birçok antibiyotik geliştirildiğini belirten uzman doktor, Türkiye’de tüberküloz tedavilerinin Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak gerçekleştirildiğini açıkladı. Uygulanan etkili tedaviler sayesinde her yıl tüberküloz hastalığında yüzde 6-7 oranında bir azalma olduğu bilgisini vererek, doğru ve etkin tedavi ile hastalıktan tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Yorum yapın