Memorial Dicle Hastanesi, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde tek olan embriyoskop cihazını Diyarbakır’da faaliyete geçirdi. Bu yapay zeka destekli embriyoskop, tüp bebek tedavisinde en iyi embriyoyu seçerek başarı şansını artırıyor.
Çocuk sahibi olma isteği olan bireylerin, bir yıl boyunca korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamaları, kısırlık yani infertilite olarak adlandırılıyor. Bu duyguyu yaşayan çiftler doğal yollarla bebek sahibi olamadıklarında, modern teknoloji sayesinde tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olma şansını elde ediyorlar. Tekrarlayan düşükler ve ürolojik sağlık problemleri gibi faktörler, tüp bebek tedavisindeki başarı oranlarını etkileyebiliyor. Ancak Memorial Dicle Hastanesi Tüp Bebek Merkezi, yapay zeka teknolojisini kullanarak embriyonun kalitesini belirleyip en iyi seçimi yaparak gebelik olasılığını artırıyor.
Diyarbakır’da hizmete sunulan embriyoskop cihazı sayesinde, hem sağlık turizmine olan katkı sağlanacak hem de vatandaşların farklı şehirlere gitmesine gerek kalmayacak. Embriyoskop, laboratuvar ortamında üretilen embriyolar arasından en iyi kalitedeki olanının seçilmesine yardımcı olan bir analiz aracı olarak işlev görüyor. Bu sayede, transfer edilen embriyonun anne rahminde tutunma oranı ve sağlıklı bir gebelik sürecinin devam etme şansı artıyor.
Memorial Dicle Hastanesi Tüp Bebek Ünite Sorumlusu Doç. Dr. Uğur Değer, Diyarbakır’a götürdükleri embriyoskop ile ilgili süreçlerin başladığını duyurdu. Laboratuvar ortamındaki embriyoskopun kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Değer, “Bu sistemle embriyo gelişimini dış ortama çıkarmadan anne karnındaki gibi bir ortam sağlamak mümkün. Her gün fotoğraflar çekip gelişimi kısmi olarak izliyoruz ve beş günün sonunda yapay zeka desteği ile en kaliteli embriyoyu seçiyoruz. Bu önemli cihazın bölgemizde tek olması bizim için büyük bir gurur kaynağı” dedi.
Tüp bebek tedavisinin başarı düzeyini en yüksek seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Değer, “Burada çocuk sahibi olma sorununu çözüme kavuşturmak için çalışacağız. Embriyolar döllendikten sonra burada beş gün boyunca gözlemleniyor ve ortamda ışık, pH gibi değişikliklerden etkilenmeden gelişimlerini sürdürüyorlar” şeklinde konuştu.
Memorial Dicle Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Tüp Bebek Uzm. Fatma Nur Hançer Çaça, herkes için uygun bir tedavi süreci olduğunu vurguladı. Her hastanın kendine özgü olduğunu belirten Dr. Çaça, değerlendirmelerin ardından genelleme yapabilmenin mümkün olduğunu ifade etti. “Özellikle ileri yaş sebebiyle embriyosu anormal gelişim gösteren veya daha önce tüp bebek uygulamalarında başarısızlık yaşayan hastalar için bu teknoloji büyük fayda sağlıyor” ifadelerini kullandı.
