Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Dr. Mehmet Büyükafşar, sosyal medya ve dijital platformlardaki dezenformasyon tehlikesine dikkat çekerek, “Bizi bir şeye inandırmak amacıyla oluşturuluyor, bunun farkında olmamız gerekiyor” şeklinde uyarıda bulundu.
Sosyal medya üzerinde politika, sağlık ve bilim gibi birçok alanda yanıltıcı bilgiye rastlanabildiğini belirten Büyükafşar, kullanıcıların gördükleri içeriklere eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmaları gerektiğini vurguladı. Dezenformasyonun genellikle doğru bilgiden daha hızlı yayıldığını ifade eden Büyükafşar, bu tür mesajların çoğunlukla insanların duygularını hedef aldığını da dile getirdi.
“Dezenformasyon, bilinçli bir şekilde zarar verme amacı taşıyor” diyen Büyükafşar, yalan bilgilerin sosyal medya ve dijital iletişimle daha hızlı yayıldığını vurgulayarak, yanlış bilgilerin yayılma yöntemlerini anlamanın, sorunu çözmenin ilk adımı olduğunu ifade etti. Kişileri veya kurumları hedef alan dezenformasyonun, inançlarımıza ve değerlerimize uygun şekilde sunulduğunu ekleyerek, bu durumun bilinçli olunsa da farkında olmadan yanlış bilgilendirme sürecinin bir parçası olabileceğimizi belirtti.
Büyükafşar, sosyal medya kullanıcılarının karşılaştıkları her içeriğe kuşkuyla yaklaşmaları gerektiğini vurgulayarak, bir mesajın güvenilirliğini sorgulamak için uygulanabilecek adımları açıkladı. Kullanıcıların mesajların kaynağını sorgulamayla başlayarak, güvenilir bilgiler elde etmeleri gerektiğini belirten Büyükafşar, şüphe uyandıran mesajların daha önceki paylaşımlarının ve haber doğrulama platformlarında incelenip incelenmediğinin önemine dikkat çekti.
Yapay zeka yardımıyla üretilen sahte içeriklerin artışına da dikkat çeken Büyükafşar, “Deep fake videolar ciddi bir mesele. Çevrimiçi platformlarda bu tür içerikler hızla yayıldığı için, dezenformasyon hızını yavaşlatmak önemli” dedi. Güvenilir haber kaynaklarının, yanıltıcı bilgilerin doğruluğunu araştırmakta önemli bir referans olduğunun altını çizen Büyükafşar, bu alanda resmi açıklamalara ve profesyonel haber doğrulama sitelerine ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.