Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen etkinlik, Şehit Fikret Metin Öztürk Konferans Salonu’nda yapıldı. Amaç ise, down sendromlu bireylerin yaşamlarına dikkat çekerek toplumsal farkındalık oluşturmak oldu.
Başhekim Doç. Dr. Erdal Komut, down sendromunun hastalık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, “Bu sendrom hastalıklı olarak tanımlanıyor; ancak bunun ne kadar doğru olduğunu sorgulamak önemli. Ben farklı bir terminoloji kullanarak ‘farklılık’ demeyi tercih ediyorum çünkü bu bireylerin eksiklikleri yok, sadece kromozom fazlalıkları var” söyleminde bulundu.
Doç. Dr. Komut, “Irk, dil, cinsiyet, sosyoekonomik düzey veya kültürel arka plan gibi hiçbir unsur, bir çocuğun down sendromlu olmasına neden değildir” diyerek doğru rehabilitasyon ve sosyalleştirme yöntemleriyle bu bireylerin topluma entegre olabileceğini ifade etti. Bedensel ve zihinsel durumlarının farklılık gösterse de topluma katılım sağlamış birçok örneğin bulunduğunu dile getirdi.
Ayrıca, Doç. Dr. Komut, Down sendromu gibi özel ilgi gerektiren durumlarla başa çıkmak için uzmanların süreçte bulunmasının önemini vurgulayarak, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu tür hastalıkların yönetiminde çok disiplinli bir yaklaşım benimsemeye hazır olduğunu belirtti.
Etkinlikte, Başhekim Doç. Dr. Komut ile birlikte Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sertçelik, Uzman Dr. Mehmet Gökçü, Dr. Öğr. Üyesi Gülten Küçükkonyalı, Uzm. Dr. Azad Asaf ve Uzm. Dr. Cemile Büşra Ölçülü, down sendromlu çocuklara yönelik bilgilendirici sunumlar yaparak günün önemine dair görüşlerini paylaştı.