Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Tuğçe Uçar, influenza virüsünün kalıcı bir bağışıklık sağlamadığını ve bu nedenle her yıl tekrar edebileceğini ifade etti. Özellikle okul çağındaki çocuk gruplarında bu virüsün çok daha hızlı yayıldığına dikkat çekti.
Kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonları, hastanelere başvuru sebeplerinin başında gelmekte. Soğuk hava dalgalanmaları, birçok hastalığın yanı sıra üst solunum enfeksiyonlarına da zemin hazırlıyor. Her yıl kış mevsiminde artan influenza virüsü, bu enfeksiyonların yaygınlaşmasına neden oluyor. Medicana Sivas Hastanesi’nden Dr. Uçar, çocukluk döneminde geçirilen bazı enfeksiyonların kalıcı bağışıklık oluşturduğunu ancak influenza virüsünün her yıl mutasyona uğradığı için kalıcı bir bağışıklık sağlamadığını belirtti.
Dr. Uçar, “İnfluenza, kış mevsiminde yaygın bir şekilde görülen ve solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bir virüstür” diye konuşarak, çocuklarda yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi belirtilerin görüldüğünü ifade etti. Özellikle kreş ve okul çağındaki çocuklar için bu virüsün çok hızlı yayıldığına dikkat çeken Dr. Uçar, hastalığın solunum yoluyla, damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaştığını söyledi. Hijyen kurallarına uyulması ve sık sık el yıkanmasının önem taşıdığını vurguladı. Belirtilerin genellikle bulaşma sonrası ilk 24 saat içinde ortaya çıktığını ve hastalığın ortalama 7-10 gün sürdüğünü ifade etti.
Dr. Uçar, influenza için kalıcı bir bağışıklık sağlanamadığını vurgulayarak, “Hastalığın tanısı, genellikle burundan alınan sürüntü örnekleri ile hızlıca koyulmakta. Erken teşhis edildiğinde, antiviral tedaviye geç başlamak mümkün olabiliyor, bu da ciddi komplikasyon risklerini azaltıyor. İnfluenza her yıl farklı varyantlarla karşımıza çıkabilir” dedi. Ayrıca, özellikle ekim ve nisan ayları arasında etkili olan aşıyı riskli gruplara önerdiklerini belirtti.
Beslenmenin influenza ve diğer hastalıklardan korunmada önemli bir rol oynadığını ifade eden Dr. Uçar, çocukların mevsim meyve ve sebzeleri ile beslenmesi gerektiğini vurguladı. İşlenmiş gıdalardan ve yüksek karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmanın yanı sıra, günlük D vitamini alımının da ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Hastalığın pik yaptığı dönemlerde kapalı alanlardan kaçınılması ve uygun kıyafetlerle açık havada zaman geçirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.