Doğu Anadolu Bölgesi’nin ikinci en büyük gölü olan Çıldır Gölü, 124 kilometrekarelik yüzeyiyle tamamen buza kaplandı. Bu zorlu koşullarda, bölgede yaşayan balıkçılar geleneksel ‘Eskimo usulü’ avlanma teknikleriyle gölden balık elde etmeye devam ediyor.
Sıcaklıkların eksi 20 dereceye kadar düştüğü bu bölgede, balıkçılar kar ve soğuğa aldırış etmeden, kalın buz katmanlarını kırarak ekmek paralarını kazanıyor. Ardahan’a 55, Çıldır ilçesine ise sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan Çıldır Gölü’ne, her sabah güneş doğarken, balıkçılar umutla yola koyuluyor. Birçok vatandaşın üzerine çıkmaktan korktuğu buzların üstünde, bu cesur balıkçılar her gün ağlarını kontrol ederek balık avlanıyor. Daha önce hazırlamış oldukları ağların yerlerini işaretleyen balıkçılar, oltaya takılan balıkları başarıyla gölden çıkarıyor. Yüksek risk taşıyan bu durum, onlara ekmek paralarını kazanmanın keyfini sunuyor. Haftalık ortalama 100 kilogram balık yakalayan balıkçılar, bu balıkları pazarda 150 TL’den satıyorlar. Kazandıkları bu para ile akşamları evlerine dönerken, geçimlerinin büyük bir kısmını bu gölden sağladıkları için mutluluk duyuyorlar.
Çıldır’ın Akçakale köy muhtarı Bolu Kılıç, “Yöre halkının temel geçim kaynağı balıkçılık ve bu eski yöntemlerle sürdürülüyor,” şeklinde açıklama yaptı. Kılıç, Akçakale köyünde yaşayan bazı ailelerin tamamen balıkçılıkla geçim sağladığını belirtirken, “Köyümüzde 7-8 aile, yaşamlarını balıkçılıkla kazanıyor. Ayrıca bu bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler de gölde ağ çekebiliyor. Atlı kızakla gölde gezinti yapma imkanı da mevcut. Balıkçılar, buz ve soğukla mücadelesini sürdürüyor,” diye ekledi.