Çeşme, sakız ağaçlarını koruma ve yaygınlaştırma amacıyla S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) arasında yeni bir iş birliği anlaşması imzalandı. “Sakız Ağacım Çeşme Projesi” adı altında gerçekleştirilen bu girişim, Çeşme’nin tarım, turizm ve gastronomi alanındaki potansiyelini artırmayı amaçlıyor.
Dünya genelinde yalnızca Sakız Adası ve Çeşme’nin yarımadasında bulunan sakız ağaçları, yok olma riski altında. Bu değerli doğal varlığı koruma hedefiyle harekete geçen EGİAD ve Çeşmeköy Kooperatifi, proje çerçevesinde Çeşme’ye sakız fidanları dikip, yöreye özgü sakız ağacını yeniden canlandırmayı planlıyor. EGİAD tarafından kooperatife bağışlanan fidanlarla, Çeşme’de EGİAD ismiyle anılacak olan bir sakız korusu oluşturulması hedefleniyor.
Sakız ağaçları, çevreye yaptığı katkının yanı sıra, yüksek ekonomik değere sahiptir. Uzun ömürlü olan sakız ağaçlarından elde edilen reçine, 250’den fazla sektörde kullanılmaktadır. Ayrıca, bu projeyle birlikte bölgede kadınların istihdamının artırılması da gündemde.
Protokol imza törenine EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz ve projenin koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu katılım gösterdi.
EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı, yeni sakız korusunu tanıtırken, “Sakız ağacı sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda doğamız ve biyoçeşitlilik için de kritik önem taşıyor. İklim değişikliği, günümüzün en büyük çevresel sorunlarından biri olup, biz de EGİAD olarak çevreye katkı sağlayan projelerimizle örnek olmaya devam edeceğiz. Çeşme’nin damla sakızını dünya çapında tanıtma ve tarıma, turizme katkı sağlama hedefindeyiz. Ayrıca, kadın istihdamını desteklemek de projemizin önemli bir parçası” açıklamasında bulundu.
Proje Koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu ise, “Sakız fidanı bağışlarımızla birlikte toplam 250 adet fidan toprakla buluşuyor. Amacımız, Çeşme ve İzmir’in uluslararası alanda daha fazla tanınmasını sağlamak. Egiad ile kültürel ve tarımsal mirasımızı gelecek nesillere taşımak için yapılan bu projede, toplamda 6,500 sakız ağacına ulaşmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna kadar ise 20,000 sakız ağacı dikmeyi planlıyoruz,” ifadelerini kullandı.
S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, sakız ağaçlarının dayanıklılığına dikkat çekerek şunları belirtti: “Sakız ağaçları, yaşlandıkça dalları toprağa değerek kök salabiliyor. Çiftçilerimizin yararına büyük katkı sağlayabilir. Yılda Sakız Adası’nda 150-200 ton sakız üretiliyor, biz de Türkiye’deki potansiyeli değerlendirmeliyiz. Çeşme’nin bu konuda liderlik etmesini umuyorum.”